IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата на Острова са поскъпнали с 0,2% през май

Задълбочава се разделението между пазарите на имоти в северната и южната част на страната, според данни на Hometrack

11:55 | 28.05.12 г.
Жилищата на Острова са поскъпнали с 0,2% през май

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с 0,2% през май, показват данни на компанията Hometrack, цитирани от вестник Guardian.

Данните сочат, че се задълбочава разделението между северната и южната част на страната, както и Лондон. В британската столица жилищата продължават да поскъпват, докато в Йоркшир и Уелс се наблюдава стагнация.

Според данните регистрираното общо повишение на цените на жилищата на Острова се дължи основно на предстоящото домакинство на Олимпийските игри в Лондон това лято.

Най-силно поскъпване е отчетено отново в столицата Лондон, където за месеца цените са се увеличили с 0,6%.

В Източна Англия и в югоизточните части на Острова са отчетени несъществени покачвания на цените, във вътрешността на страната цените остават без промяна, а на север е регистрирано понижение от 0,1%.

Мрачната картина на стагнация при цените, малък брой сделки и продължаваща криза в строителната индустрия е отразена и от официалните данни, които показват, че строителният сектор във Великобритания продължава да се свива през тази година, а сделките с имоти са почти на най-ниското си равнище от средата на 2011 г.

Ръстът на потенциалните нови купувачи, регистрирали се в агенциите за недвижими имоти в страната, се забавя през май до 0,4% в сравнение с 2,1% през април.

Обемът на имотите, излизащи на пазара, също се забавя, но това е характерно за периода след Великден.

Според директора на отдела за изследвания в Hometrack Ричард Донъл цените едва ли ще се повишат сериозно в близко бъдеще.

"По-високите лихви по ипотечните кредити и нарастващите опасения около въздействието на кризата в еврозоната върху икономическия растеж на Великобритания и заетостта вероятно ще продължат да потискат търсенето и цените с настъпването на лятото", посочва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 28.05.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още