IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат ръст на препродажбите на жилища в САЩ

Спадът на възбраните е довел до неочакван скок на цените на имотите

15:00 | 23.05.12 г.
Отчитат ръст на препродажбите на жилища в САЩ

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ през април са се ускорили до най-бързото си темпо от близо две години, а спадът на възбраните е довел до неочакван скок на цените, предаде Reuters.

За периода препродажбите на жилища са нараснали с 3,4% на годишна база до 4,62 млн. бр., обяви Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

За страната като цяло цената на препродажба на едно жилище е скочила до 177 400 долара през април, или с 10,1% на годишна база. Това е най-голямото увеличение от януари 2006 г., като според асоциацията то се дължи отчасти на спада на броя на жилищата, продадени след възбрана.

Около 28% от продадените през април имоти са били "лоши" в сравнение с 29% през март.

Жилищният сектор е една от най-слабите брънки в икономиката, която се възстановява от рецесията през 2007-09 г., но мнозина икономисти са на мнение, че секторът всъщност ще допринесе за икономическия растеж на САЩ през 2012 г. за първи път от 2005 г.

Данните за април потвърждават това виждане, посочва Reuters.

И все пак анализаторите от Уол Стрийт възприемат повишението с предпазливост.

Икономистът от Асоциацията на търговците на недвижими имоти в САЩ Лоурънс Юн е на мнение, че за ръста на цените може би роля са изиграли някои сезонни фактори, тъй като семействата обикновено купуват жилища през пролетта, което означава, че на големите жилища се пада по-голям дял от общите продажби.

Индексът S&P/Case Shiller показва, че от средата на 2006 г. цените на жилищата в САЩ са се понижили с около една трета. Юн прогнозира, че през тази година те могат да нараснат с 1-2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още