IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Могат ли имотите да донесат икономически ръст в Европа?

Енергийни спестявания и повишен икономически ръст могат да се постигнат чрез фокус на финансирането върху имотите, смятат експерти

14:10 | 23.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Могат ли имотите да донесат икономически ръст в Европа?

Двете основни цели на Европейския съюз – за ръст в икономиката и понижение на енергийното потребление с 20% до 2020 г. може да имат най-ефективна реализация ако финансирането се насочи към недвижимите имоти.

Това мнение са изказали панелистите по време на конференция, посветена на имотите, организирана от PropertyEU вчера в Брюксел.

„Икономическият ръст в Европа няма да дойде от износ, предвид, че перспективите пред нашите най-големи търговски партньори САЩ и Китай изглеждат доста  мрачни“, коментира Карстен Бжески, старши икономист в ING Bank.

„Също така няма да дойде и от вътрешно потребление в ЕС предвид икономиките, засегнати от рецесия и голямата безработица. Обичайните решения на действат и е време да потърсим нови източници на ръст като мащабната модернизация на сгради, която ще ги направи енергийно-ефективни“.

По мнението на Джеф Ръп, директор в Европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти (INREV), правилната посока е противоположната на тази, в която вървят европейските политически лидери. Според него ограничаването на капитала за инвестиции в европейските градове чрез вълна от нови регулации ще доведе до пропуснати нови работни места и икономическа активност.

“Икономическият ефект от тези регулации трябва да бъдат разбрани преди те да бъдат въведени, а не след това. Политиците трябва да обърнат внимание на анализ на разходите и ползите на предложените регулации, за да гарантират, че разходите не са повече от ползите.”

По думите на Щефан Милнер, Мениджър Регулации и Европейски въпроси в Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA), казва, че Брюксел движи по план програмата за понижение от 20% на енергийното потребление в ЕС до 2012 г. Шансовете за постигане на тази цел обаче биха могли да се повишат значително ако усилията се насочат към финансиране на европейската индустрия на имоти.

Около 40% от крайното енергийно потребление в Европа се дължи на жилища, офиси, магазини и други сгради, като 38% от общите парникови емисии идват от сградите, казва той.

От EPRA са на мнение, че публичният сектор на имоти в ЕС може да играе водеща роля в реализацията на програмата за понижение на енергийното потребление, тъй като в този сектор влизат активни бизнеси, които комбинират всички услуги в процеса – финансиране, развитие на имоти, управление на сгради и т. н.

Въпреки това публичният сектор е фрагментиран, ограничен и неразвит в сравнение с другите региони, което значително затруднява постигането на единни цели в един от ключовите сектори за европейската икономика.

От Европейската комисия посочват като необходимо изискване инвестиции в размер на 60 млрд. евро годишно в сградния фонд на територията на ЕС за постигането на потенциала от енергийни спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Аз предлагам да обмислим и вариант 1.1а - Стимулиране на търсенето на имоти чрез стимулиране на раждаемостта в образовани, възпитани и интелигентни семейства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
Боби, жилища викаш чрез държавно стимулиране. А как мислиш ? От къде дойде тази криза и как беше зародена? Ами нали американците правиха същото докато набутат целия свят с ипотечни облигации и накрая сринаха всичко. Другаде се крие зайчето, ама не е изгодно за някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Bobi84
преди 12 години
За излизане от кризата вариантите са няколко1 Стимулирането на търсенето на имоти2 Технологичен скок правещ много по ефективно производството3 ВойнаПогледнато исторически това са вариантите. Ако изключим варианти 2 и 3 остава да стимулираме търсенето на Жилища. Това може да стане по няколко начина. Премахване на ДДС при покупка на ново и единствено жилище. По-големи данъчни облекчения за млади семейтва. Държавно гарантиране на заеми за покупка на единствено жилище/ гаранция че за 6-12 месеца ще поеме вноската при загуба на доход/. Само свиване на колани няма да помогне. Това ограничава потреблението, а ограниченото потребление помпи безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още