IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на новостартиралите жилищни проекти във Великобритания

Въпреки усилията на властите секторът продължава низходящото си движение

13:40 | 22.05.12 г.
Спад на новостартиралите жилищни проекти във Великобритания

Въпреки усилията на британското правителство да засили частното строителство и да въведе нови мерки за стимулиране на  пазара на нови жилища, последните данни показват, че броят на новостартиралите проекти в Англия е намалял през първото тримесечие на годината, пише онлайн изданието Property Wire.

С отчитане на сезонните фактори този брой възлиза на 24 140 жилища за първите три месеца на годината или с 11% под отчетените данни за последното тримесечие на 2011 г. Броят на завършението строежи обаче (отново с отчитане на сезонните фактори) се е увеличил със 6% до 30 010 бр.

Данните показват, че новостартиралите проекти от частни предприятия през първото тримесечие на тази година са с 8% под броя им през предходния аналогичен отчетен период, докато при жилищните асоциации понижението е с 21%. Завършените от частните предприятия и жилищните асоциации строежи бележат с по 8% ръст спрямо последното тримесечие на миналата година.

В момента нивото на новостартиралите жилищни проекти е с 42% над минимума, регистриран през първото тримесечие на 2009 г., но в същото време е с 50% под пика от последното тримесечие на 2005 г. Броят на завършените проекти пък е с 36% под най-високото равнище, отчетено през първото тримесечие на 2007 г.

Общо за дванадесетте месеца до март 2012 г. в Англия са стартирали 104 970 строежа на жилища или с 6% повече в сравнение с годината до март 2011 г.

"Държавните политики влошават жилищната криза, вместо да подобряват ситуацията. Правителството обаче отказва да се вслуша в милионите души, които отчаяно се нуждаят от дом и промяна на курса", твърди Джак Дроуми, министър на труда в сянка на Лейбъристите.

"Данните, публикувани през миналата седмица, показват, че сривът на жилищното строителство, предизвикан от съкращението с 60% на бюджета за достъпни жилища, е основен елемент на рецесията. Кабинетът трябва незабавно да предприеме мерки за изграждане на така необходимите домове и да даде тласък на икономиката", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още