IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е строителят на апартамента за 90 млн. долара в Ню Йорк

Зад луксозният проект стоят бивш търговец на диаманти и инвеститори от Абу Даби

09:30 | 22.05.12 г.
<p>
	Изглед от апартамента. <em>Снимка: Extell Development Co.</em></p>

Изглед от апартамента. Снимка: Extell Development Co.

За 90 млн. долара човек може да си купи 2 млн. акции във Facebook, пише Businessweek. Друг вариант обаче е да ги похарчи за луксозен апартамент в Ню Йорк. Дуплексът с площ от 1015 кв. м на върха на "One57", една от най-високите сгради в града, бе продаден именно за тази рекордна цена.

Макар името на купувача да не бе обявено публично, като бе посочено единствено, че става въпрос за семейство, което не е от бившите съветски репулибики, самоличността на строителят не е тайна: става въпрос за президента на Extell Development Гари Барнет.

Барнет, който е бивш търговец на диаманти, стартира компанията си през 1990-те и скоро се заема с няколко мащабни проекта, включително покупката на новата централа в Хюстън на Enron след срива на компанията, както и строежа на "W Hotel" на "Таймс скуеър" в Ню Йорк.

По данни на Commercial Observer в момента Барнет е втората най-виятелна фигура в сектора на недвижимите имоти в града.

"One57" е най-луксозният проект на Барнет до момента. 90-етажната сграда е с височина над 300 м и е с първокласно разположение - точно срещу "Карнеги хол" и на юг от "Сентръл парк".

На пазар, където строителите залагат на екстравагантност, за да привлекат богати купувачи от Русия и Азия, Барнет се насочва към лукса на "One57".

"Погледнете кухнята", споделя той пред Observer. "Къде другате ще намерите такава кухня? Тя е няй-добрата, а освен това имаме две такива", допълва той. В кухнята има вградени шкафове за вино и направени по поръчка мебели от известния британски дизайнер Smallbone of Devizes.

Въпреки че Барнет е строителят на "One57", не той ще спечели най-много от продажбите. Реалните пари ще отидат при фондове от Абу Даби, които държат по-голямата част от инвестицията в проекта.

Според Wall Street Journal те са вложили в него около 650 млн. долара, а на Барнет се падат едва 10%.

Сред останалите лъскави имоти, по които работи предприемачът, са хотел от веригата "Hyatt" на "Таймс скуеър" с бар на покрива, както и реновация на стария "Helmsely Carlton Hotel" в Манхатън.

Той крои планове и за изграждането на още една кула на една пресечка от "One57", която ще е със 75 м по-висока от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още