IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

DTZ понижи прогнозата си за инвестициите в имоти в Европа заради кризата

Обемът на инвестиции в сектора ще се свие с 9% през настоящата година, изчисляват от брокерската компания

11:30 | 17.05.12 г.
DTZ понижи прогнозата си за инвестициите в имоти в Европа заради кризата

Брокерската компания DTZ понижи прогнозата си за инвестициите в недвижими имоти в Европа през 2012 г. поради продължаващата икономическа криза на Стария континент и все по-мрачните изгледи за бъдещето й, предаде онлайн изданието Property EU.

В последното си изследване от фирмата прогнозират, че през тази година обемът на инвестициите ще се свие с 9% до 100 млрд. евро в сравнение с над 110 млрд. долара за миналата година.

"В края на 2011 г. и първото тримесечие на 2012 г. инвеститорското доверие се влоши значително", посочва Магали Мартън, която ръководи изследователския отдел на DTZ за района на Централна Европа, Близкия изток и Африка.

"Въпреки спада европейският пазар остава привлекателен за повечето инвеститори и фондове за частен капитал в Европа и извън нея. Размерът на пазара, разнообразието му и широката гама от доходност ще продължат да привличат капиталови потоци", допълва тя.

На тримесечна база активността при инвестициите в имоти в Европа намалява с 30% до 23,4 млрд. евро. Частните дружества за инвестиции в имоти продължават да имат водеща роля сред играчите на пазара, като на тях се падат 14,2 млрд. долара от придобиванията и нетни инвестиции за 2,2 млрд. евро.

Листваните фирми за имоти остават нетни продавачи през първото тримесечие, възползвайки се от търсенето на активи с по-високо качество.

От трите най-големи пазара в Европа Великобритания е единствената държава, която бележи увеличение за първото тримесечие в стойностно изражение (в евро). Там обемите нарастват с 2% до 8,9 млрд. евро спрямо 8,8 млрд. евро през последното тримесечие на миналата година.

За разлика от Острова, Франция отчита спад на инвестициите до 2 млрд. евро от рекордните 8 млрд. евро в края на 2011 г. Германският пазар също е засегнат от икономическото забавяне с инвестиции за 5 млрд. евро или с 18% под нивата, регистрирани през четвъртото тримесечие на миналата година.

В останалата част на Европа скандинавските пазари продължават да се радват на засилена активност, като за първото тримесечие на годината там са вложени 3,2 млрд. евро в сравнение с 3,8 млрд. евро през предходния аналогичен период.

Спадът, регистриран в Централна и Източна Европа през последното тримесечие на миналата година, продължава, като за първите три месеца на тази година в Полша са вложени едва 717 млн. евро, а в Чехия и Унгария не е отчетена никаква инвестиционна активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още