IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалирали американци пак купуват жилища

Все повече са тези, които са връщат на пазара благодарение на кредитите, гарантирани от правителството

10:21 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Фалирали американци пак купуват жилища

Когато семейството на Дженифър Андерсън вече не може да си позволи вноските по ипотеката и губи дома си, тя очаква да минат много години, преди отново да могат да си позволят да станат собственици на имот, пише Ройтерс.

По-малко от две години по-късно обаче, през март, те купуват къща за 297 хил. долара край Финикс, Аризона, след като получават одобрение за кредит, гарантиран от американското правителство.

Така те се присъединяват към редиците на една малка, но нарастваща група американци, завръщащи се изненадващо бързо към собствеността на жилища, след като по-рано са изпаднали в неплатежоспособност по заемите си или са били принудени да прибегнат към "къси" продажби.

Финансовите проблеми на Андерсън започват, след като тя губи работата си в компания за здравно застраховане, а съпругът й е принуден да работи по-малко часове в компания за производство на автомобили. Освен това те харчат всичките си спестявания, за да запазят жилището си.

Официални данни липсват, но интервюта с над 30 кредитори, строители, търговци на имоти и потребители показват, че все повече американци се връщат на пазара на жилища, въпреки че са преминали през възбрани, фалит или "къси" продажби през последните години. Причината е стремежът им да избегнат нарастващите наеми и да се възползват от рекордно ниските цени на жилищата.

Повечето подобни случаи едва ли биха били възможни без помощта на американското правителство и на Федералната жилищна агенция. Броят на гарантираните от нея ипотечни кредити постоянно нараства през последните години. Те, наред с кредитите, гарантирани от министерството на ветераните и министерството на селското стопанство, са имали рекорден дял от около 30% от американския пазар през 2011 г., спрямо едва 4,5% през 2005 г.

Нормалните ипотеки в САЩ обикновено са с по-ниска лихва от тези, гарантирани от жилищната агенция, но за тях е нужен и кредитен рейтинг от поне 720 т., доказани доходи и значителна първоначална вноска. При заемите, обезпечени от агенцията, изискванията за кредитния рейтинг са минимум 620 т. и първоначална вноска от 3,5%.

За някои икономисти тенденцията е причина за тревога

Едуардо Пинто от Института по предприемачество в САЩ е на мнение, че гарантираните от жилищната агенция заеми са в противоречие със заявената от правителството цел да се привлече повече частен капитал към жилищното финансиране.

Освен това изискването за първоначална вноска от едва 3,5% от цената на покупката навява лоши спомени от периода на рисковите ипотеки, които предизвикаха кризата на пазара. Много от тези заеми се отпускат на хора с доста под 720 кредитни точки, а вероятността за неплатежоспособност при хората с оценка между 620 и 659 т. е около 15%.

Фалитът остава в кредитната история на потребителите за период от седем години, но те могат да започнат да повишават кредитната си оценка след няколко месеца, като намаляват задлъжнялостта си, не теглят повече кредити и си плащат сметките навреме.

"Хората, които получават одобрение за кредитите си, трябва да докажат, че причината за неплатежоспособността им е загуба на работа например, а не хронична неплатежоспособност", посочва Франк Донъли, президент на Асоциацията на ипотечните банкери във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още