IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на офиси в Европа спадат за първи път от 2009 г. насам

Обемът на неусвоените площи е останал почти без промяна, показват данните на консултантска компания

13:10 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Наемите на офиси в Европа спадат за първи път от 2009 г. насам

Цените на наемите на първокласните офиси в Европа са паднали с 0,3% през първото тримесечие на 2012 г., показва индексът на Jones Lang LaSalle за европейските офиси, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

Това е първото средно понижение на наемните цени в сектора от четвъртото тримесечие на 2009 г. насам.

Низходящо движение на наемните нива е регистрирано в Брюксел (-5%), Мадрид (-1,9%), Барселона (-1,4%) и Париж (-1,2%), докато ръст се наблюдава в Люксембург (5,3%), Стокхолм (2,4%) и Хамбург (2,1%).

Експертите прогнозират, че пазарите с по-стабилна икономика, като Великобритания и Германия например, вероятно ще отчетат по-добро представяне в сектора, докато в икономиките в сериозна криза, като Гърция, Португалия, Испания и Италия, ще продължат да съществуват затруднения.

Очаква се наемателите на офиси да останат предпазливи в краткосрочен план, а нивата на усвояване за 2012 г. да са малко по-ниски от тези през 2011 г., но все пак да са в рамките на средните дългосрочни стойности.

През първото тримесечие на тази година са били усвоени общо 2,3 млн. кв. м офис площи, или с 15% под нивата година по-рано, сочи още статистиката на консултантите.

Обемът на неусвоените площи остава почти без промяна на равнище от 9,9% през първото тримесечие, като в Западна Европа той е стабилен, а в Централна и Източна Европа нараства. Будапеща отчита най-голямо увеличение от +120 базисни точки до 20,4%.

"Нивата на неусвоените площи леко ще се понижат през 2012 г. заради ниският обем нови площи на пазара. През първото тримесечие на тази година в Европа са завършени едва 600 хил. кв. м. офиси, което е с 54% под средните стойности за последните пет години", посочва Бил Пейдж, който оглавява отдела за изследвания в офис сегмента на Jones Lang LaSalle за региона на Европа, Близкия изток и Азия.

Сделките с офиси през първото тримесечие възлизат на почти 13 млрд. евро и са с 27% над нивата през съответното тримесечие на миналата година. Претеглената доходност от офиси в Европа остава без промяна на равнище от 5,27%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още