IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските купувачи на нови жилища се изтеглят от Хонконг

Заради затегнатото кредитиране купувачите от континентален Китай изпитват все повече затруднения да инвестират в имоти

10:48 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските купувачи на нови жилища се изтеглят от Хонконг

За второ поредно тримесечие делът на инвеститорите от континентален Китай на пазара на нови жилища в Хонконг намалява на фона на затегнатото кредитиране и завръщането на местните купувачи, сочат данни на Midland Holdings Ltd., цитирани от Bloomberg.

За първото тримесечие на тази година 36,8% от всички сделки с нови жилища са сключени с купувачи от континентален Китай в сравнение с 37,9% за предходните три месеца, обяви най-голямата публична компания за недвижими имоти в Хонконг.

Сделките с китайски купувачи достигнаха 53,9% от всички покупко-продажби на нови жилища в Хонконг през третото тримесечие на миналата година.

От началото на 2009 г. насам цените на жилищата в Хонконг са нараснали с 80% благодарение на рекордно ниските ипотечни лихви, недостигът на нови жилища и напливът от китайски купувачи.

"Със затягането на кредитирането достъпът на китайските купувачи до заеми за инвестиции в имоти става все по-труден", коментира Анджела Уонг, изпълнителен директор на Midlands в Хонконг.

"Освен това се наблюдава активизиране и на местните купувачи в Хонконг, които през последните шест месеца бяха в изчакване", допълва тя.

Ръстът на сделките с жилища в Хонконг започна да се забавя през втората половина на миналата година, като броят им месечно падна под 5 500 за осми пореден месец от юли 2011 г. насам. Преди това всеки месец от март 2009 г. статистиката регистрираше над 7 хил. сделки месечно.

По данни на Поземления регистър в Хонконг сделките са нараснали до 11 358 през март, преди да се забавят до 8 217 бр. през април.

Стойността на продажбите на нови жилища от страна на купувачи от континентален Китай възлиза на 7,9 млрд. хонконгски долара за първото тримесечие в сравнение с 9,3 млрд. хонконгски долара през предишното тримесечие, сочат данните на Midland.

Според Savills Plc в Хонконг са най-скъпите апартаменти в света, като цените там са с около 55% по-високи от тези в Лондон. Москва е със 7,4% по-скъпа от Лондон, а Ню Йорк е с 15% по-евтин, допълват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 16.05.12 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още