IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Северна Англия все повече затъва в ипотечната криза

Мерките за свиване на бюджетния дефицит засилват неравенството в доходите между северните и южните части на Великобритания

12:28 | 14.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Северна Англия все повече затъва в ипотечната криза

Почти никой не беше чувал за просрочени ипотечни плащания и собственици, дължащи повече по заемите си, отколкото струват жилищата им, когато консултантът от Северна Англия Джо Мична започва да се занимава с проблемите на своите съграждани. Сега, 26 години по-късно, един от всеки шестима души, идващи при него, се тревожи, че може да загуби дома си, пише Bloomberg.

"Когато започнах тази работа като доброволец, закъсненията при покриването на вноски по ипотеки и плащането на наеми се срещаха сравнително рядко", посочва 59-годишният управител на Бюрото за граждански консултации в Хартлипул. Сега обаче ситуацията е напълно противоположна.

Средната цена на жилище в промишления пристанищен град е паднала с 9,4% до 115 809 паунда за 12-те месеца до февруари тази година, сочат данни на изследователската компания Acadametrics. В Лондон, само на 225 мили южно от Хартлипул, средната цена е 396 094 паунда и е нараснала с 1,2% за същия период.

Опитите на премиера на Великобритания Дейвъд Камерън да намали рекордния бюджетен дефицит на страната засилват неравенството в състоянието на хората, живеещи в северната част, и жителите на Лондон. През април британската столица бе единствена от 12 региона, наблюдавани от Кралската институция на сертифицираните оценители на имоти, с ръст на цените на жилищата.

Според доклад на Standard & Poor's от миналия месец основните фактори за понижението на цените на жилищата на североизток са съкращенията на работни места в публичния сектор и спада на производството.

Все повече хора търсят работа в Лондон и се конкурират за по-малко работни места и по-малко жилища, обяснява Пол Суини, икономист от Centre for Cities. "Това повишава цените на жилищата на югоизток. Вероятността човек да си намери работа в Лондон е толкова по-голяма", допълва той.

"Едно време важното беше да си близо до пристанище или железопътна връзка. Сега важни са близостта до магистралите и Европа, така че се наблюдава изместване от индустриалните градове на север към по-малките места около Лондон", обяснява експертът.

На северните части на Великобритания се падат около 60% от ръста на общите просрочени ипотеки от второто тримесечие на 2010 г. до края на 2011 г., сочи докладът на S&P. През четвъртото тримесечие на миналата година около 8,5% от хората с ипотечни кредити в северните райони са били с отрицателен капитал, т.е. дължали са повече по заемите си, отколкото струват са стрували жилищата им за периода. В южните райони този дял е 3,3%.

Освен това вероятността от изоставане с погасяването на ипотеките е с 30% по-висока на север, отколкото на юг, допълват от компанията.

С нарастващата безработица и падащите цени на жилищата кредиторите на Острова все по-неохотно одобряват нови кредити или рефинансират съществуващи заеми. Миналата година в страната са отпуснати ипотеки за 141 млрд. паунда в сравнение с 363 млрд. паунда през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
Севера да обмисли излизане от Паунд Зоната. Това казват, било универсално решение оправящо всичко. Лесно и бързо... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още