IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градинката до Руската църква в София отново е общинска

Столичният общински съвет реши да бъде заменен общинският дял в Централните хали за собствеността върху терена

14:11 | 10.05.12 г.
Градинката до Руската църква в София отново е общинска

Градинката до Руската църква в София отново стана общинска. Днес Столичният общински съвет реши да размени с израелската фирма „Ащром“, която искаше да застрои терена, 25-процентния си дял в Централните хали за собствеността върху зеленото пространство.

Израелците ще доплатят на общината 450 хил. лева. Освен това общината ще получи и около 300 хил. лева дивидент от разпределението на печалбата на „Централни хали“ АД за миналата година, предаде БТА.

Още през 2010 г. Столичната община се съгласи да замени дела си в халите срещу градинката, за да се предотврати застрояването на терена. В последствие общината и израелската фирма подписаха и споразумение за осъществяването на замяната.

Сделката обаче се забави, тъй като друга фирма успя да наложи запор на акциите на общината в халите заради натрупани задължения на местната власт в София към нея.

Сделката между Столичната община и „Ащром“, които притежават останалите дялове в Централните хали, се оспорваше в съда от граждански организации. Върховният административен съд обаче отхвърли жалбите преди около месец. Така се откри пътят за финализирането на сключеното споразумение.

Градинката до Руската църква в София беше държавна до 1997 г., когато беше прехвърлена на Столичната община. Теренът стана частна собственост по време на управлението на бившия кмет на София Стефан Софиянски. На мястото на зелената територия се подготвяше строителството на бизнес център.

Заради осъществени сделки с общински имоти Софиянски беше разследван и от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още