IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата е засякла сериозни нарушения в „Академика 2000“

Държавната компания, стопанисваща зала „Феставална“ и „Зимния дворец“, не е провеждала обществени поръчки за външни услуги

14:38 | 10.05.12 г.
Сметната палата е засякла сериозни нарушения в „Академика 2000“

Финансова проверка на Сметната палата за дейността на държавното търговско дружество „Академика 2000” ЕАД, стопанисващо зала "Фестивална", стадион "Академик", Зимния дворец и тенис кортовете "София", установи редица нарушения, извършени в периода от първи януари 2009 г. до края на 2010 г., съобщиха от ведомството.

Проверката показва, че през последните години дружеството не е управлявано ефективно, което е влошило значително и финансовото му състояние.

Основният проблем е в липсата на задължителна правоохранителна норма при стопанисването на имотите на държавата, се посочва в заключенията на одиторите.

Пропуски са установени и от страна на ръководството на дружеството, което не е предприело необходимото за доказване на правото на собственост върху апортираните в дружеството имоти и за вписването им по тяхното местонахождение. Одиторите отчитат и висок риск при отчитането на законността на тези сделки, както и при разпореждането с тези имоти.

Дружеството е правоприемник на „Академика 2000” ЕООД, учредено през 1999 г. с решение на министъра на образованието и науката, упражняващ правата на едноличен собственик на капитала.

С решение на Софийския градски съд от 2006 г., „Академика 2000” ЕООД е преобразувано в търговско дружество - „Академика 2000” ЕАД с капитал от 8 900 200 лв., разпределен в същия брой налични поименни акции.

В началото на миналата година правителството включи в забранителния списък за приватизация „Академика 2011“, правоприемник на „Академика 2000”.

Проверката на одиторите показва, че при преобразуването на дружеството стойността на капитала не е определяна по реда на Търговския закон чрез оценка на вещи лица от съда, а е определена на база на балансовата стойност на недвижимите имоти и намиращите се в тях движими вещи.

По този начин дълготрайните материални активи, формиращи капитала на „Академика 2000” ЕАД, не са оценени по справедлива пазарна цена, е изводът на одиторите.

Държавното дружество не е имало и вътрешни правила за финансов контрол, в резултат на което в продължение на години външните услуги са били възлагани не по Закона за обществените поръчки, установява проверката.

Одиторите дават и пример за неправилно отчитане на финансовите резултати, допуснати в един от случаите с разпореждането на имотите.

През 2009 г., във връзка с участието на „Академика 2000” ЕАД в капитала на „Академика Сий Палас” АД, са осчетоводени приходи в размер на 459 086 лв. срещу бъдещо получаване на дивидент.

През 2010 г. са осчетоводени 233 016 лв. приходи, но реално те не могат да се начислят като вземания, защото за тази година „Академика Сий Палас” е реализирало вместо печалба 10 млн. лв. загуба.

Включените бъдещи вземания на дивидента водят до отчитане на нереални финансови резултати от дейността на дружеството. Към момента участието на „Академика 2000" ЕАД в „Академика сий палас" АД е неефективно и не носи положителен икономически ефект за дружеството, посочват от палатата.

Сметната палата е дала над десет препоръки към държавните институции, които са отговорни за дейността на компанията. Четири от тях са към принципала на компанията, а останалите са към изпълнителния директор и към директорския борд на "Академика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още