IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на еднофамилните жилища в САЩ отбелязват ръст през първото тримесечие

Жилищният пазар показва признаци, че достига дъното с подобряването на данните за заетостта и рекордно ниските ипотечни лихви

12:36 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на еднофамилните жилища в САЩ отбелязват ръст през първото тримесечие

Цените на еднофамилните жилища в половината от големите американски градове са нараснали през първото тримесечие на годината след стабилизирането на пазарите на имоти, предаде Bloomberg.

Средните продажни цени са се повишили на годишна база в 74 от 146-те града, наблюдавани от Националната асоциация на търговците на недвижими имоти. През четвъртото тримесечие ръст беше отчетен само в 29 района.

Жилищният пазар на САЩ показва признаци, че достига дъното с подобряването на данните за заетостта и рекордно ниските ипотечни лихви, които засилват търсенето. В същото време запасите от жилища на пазара се свиват.

Към края на март за продан в САЩ са били обявени 2,37 млн. жилища, което е с 22% по-малко от същия месец на предходната година, сочи статистиката на асоциацията.

Средната цена на съществуващите еднофамилни жилища през първото тримесечие е била 158 100 долара, или с 0,4% над ценовото равнище за същия период на миналата година.

Най-силен ръст на цените на еднофамилните жилища в Щатите е регистриран в Кейп Корал, Флорида (28,1%). Най-голям спад е отчетен в Кингстън, Ню Йорк - 22%.

Средната продажна цена на жилищата зависи от микса от жилища на пазара, а повишението й най-вероятно се дължи на по-малкия дял на сделките с проблемни имоти, обясняват експертите.

Сделките с проблемни жилища, които в повечето случаи се продават със сериозна отстъпка от цената, са представлявали 32% от всички сделки през първото тримесечие спрямо с 38% година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още