IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания стимулира инвестициите на фондовете за имоти в социални жилища

В момента строителството на Острова покрива едва половината ог годишните нужди от нови жилища

12:39 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Великобритания стимулира инвестициите на фондовете за имоти в социални жилища

Изправена пред недостиг на новопостроени жилища, британската имотна индустрия и правителството търсят начини да стимулират сформирането на нови фондове за инвестиции в имоти, съсредоточени върху изграждането на субсидирани жилища, пише Wall Street Journal.

През 2011 г. в страната е имало 5 млн. социални апартаменти, като над половината от тях са били собственост на жилищни асоциации, структурирани като благотворителни дружества. Техните наеми са под пазарните цени, тъй като собствениците получават субсидии. Всички допълнителни средства, с които разполагат, те инвестират отново в жилища.

Въпреки че тръстовете за инвестиции в имоти нямат забрана да притежават подобни имоти, те нямат стимул да го правят, тъй като няма печалба.

Сега обаче британското финансово министерство, представители на местните власти и държавните органи провеждат консултации със заинтересованите лица, включително жилищни асоциации, институционални инвеститори и други, за начини да се облекчат правилата за фондовете, за да се създаде подобен стимул.

В момента се обсъжда да се позволи на фондовете да работят на търговски принцип, като вземат близки до пазарните наеми за някои от жилищата.

Освен това се търсят и начини да се променят правилата, така че тръстовете да извличат печалби от продажбата на апартаментите без да плащат данъци, налагани им от регулаторните органи в момента за пласиране на жилища.

Тръстовете за недвижими имоти във Великобритания бяха въведени през 2007 г., като в момента тази структура се използва от над три-четвърти от публичните компании за имоти в страната с пазарна капитализация от 20 млрд. паунда.

До момента обаче дейността им беше фокусирана върху бизнес имоти, а не върху жилища.

Дискусиите за тръстове за инвестиции в социални жилища набират скорост, тъй като общото предлагане на жилища във Великобритания е на исторически ниски нива. Страната се нуждае от по около 230 хил. нови жилища годишно, за да задоволи търсенето, предизвикано от нарастващото население и миграционните потоци.

Според експерти строителството покрива едва половината от нуждите. Годишно се строят около 50 хил. социални жилища, но през идните години строителството ще намалее с около 50%, прогнозират специалисти.

В същото време търсенето на социални жилища нараства непрекъснато. Само в Англия броят на домакинствата в списъците с чакащи достигна 1,84 млн. през 2011 г. в сравнение с 1,04 млн. през 1999 г.

Във Великобритания като цяло има почти 5 млн. души, чакащи за социални жилища, сочат данни на финансовото министерство.

Очаква се британското правителство да приключи разговорите за новите тръстове за инвестиции в имоти към края на юни и да изготви законодателството по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още