IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата във Великобритания паднаха до 6-месечен минимум през април

Продажбите на имоти на Острова също намаляват, след като в края на март изтече срока за преференциалния данък върху сделките с евтини жилища

10:59 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата във Великобритания паднаха до 6-месечен минимум през април

Британският индекс за цените на жилищата, изчисляван от Кралската институция на сертифицираните оценители (RICS), се е понижил до най-ниската си стойност от шест месеца през април, след като изтече действието на данъчното облекчение за купувачите на първи дом, съобщи организацията, цитирана от Bloomberg.

Миналия месец показателят е паднал до стойност -19 спрямо -11 през март, когато достигна най-високита си нива си от юни 2010 г. насам.

Стойности под нула означават, че по-голямата част от оценителите отчитат спад на цените, отколкото повишение. Индексът, измерващ продажбите, пък е паднал под 0 за първи път от септември миналата година.

Пазарът на имоти на Острова води тежка борба за възстановяване на фона на затегнатите условия за кредитиране и слабото потребителско доверие, които подкопават търсенето. Докато Великобритания страда от първата си двойна рецесия от 1975 г. насам, Bank of England трябва да реши тази седмица дали икономиката се нуждае от повече стимули, за да се възстанови.

"Състоянието на жилищния пазар е отражение на потребителското доверие и достъпността на кредитите", посочват икономистите от Barclays Plc в Лондон Саймън Хейз и Крис Кроу. "За разлика от някои други страни, британският пазар продължава да е подкрепян от липсата на предлагане, което го предпазва от по-остри спадове на цените. В момента обаче е трудно да се каже какво би могло да предизвика подобрение", допълват те.

В 11 от 12-те региона, следени от RICS, е отчетен спад на цените през миналия месец, като единствено в Лондон е регистрирано повишение.

Миналата седмица компанията за ипотечно кредитиране Halifax съобщи, че през април жилищата във Великобритания са поевтинели с 2,4%, което е най-големия спад за последната година и половина, докато Националната строителна асоциация отчете понижение с 0,2%.

В началото на тази година търсенето на жилища във Великобритания беши засилено, тъй като купувачите на първи дом бързаха да се възползват от данъчно облекчение при сделки с жилища в ниския ценови сегмент, което изтече на 24 март.

Според RICS през април индексът, измерващ търсенето на имоти, е намалял до 5 в сравнение с 10 през предходния месец. Въпреки че краят на мярката е засегнал търсенето, той не е единственият отрицателен фактор, посочва говорителят на RICS Питър Болтън Кинг.

"Твърде вероятно е прогнозите за двойна рецесия по първите страници на пресата през последните седмици да са подкопали потребителсккото доверие. Освен това продължаващата липса на достъпно ипотечно финансиране все още възпрепятства много купувачи на първи дом", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 09.05.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още