IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freddie Mac премахва таксата за рефинансиране на затруднени собственици на имоти

Очаква се повече собственици на обезценени жилища да се възползват от правителствената програма за достъпно рефинансиране

22:04 | 08.05.12 г.
Freddie Mac премахва таксата за рефинансиране на затруднени собственици на имоти

 

Американският ипотечен гигант Freddie Mac планира да премахне таксата за рефинансирането на ипотечни кредити, чиито собственици дължат повече, отколкото реално струват имотите им в момента, предаде Wall Street Journal.

Агенцията има намерение да елиминира таксата в размер на 0,5 процентни пункта за кредитите, рефинансирани по програмата за достъпно рефинансиране на жилищни кредити, при които оставащите вноски надхвърхрлят 125% от стойността на имота, съобщи вицепрезидентът на Freddie Mac Пол Мълингс.

По думите му промяната би трябвало да увеличи броя на хората с ипотеки, които могат да се възползват от програмата.

Говорител на Freddie Mac пък поясни, че премахването на таксата е реакция на променящите се пазарни условия.

Въпреки че целят да помогнат на собствениците, постоянните промени в програмата изнервят инвеститорите в ценни книжа, гарантирани с ипотеки. Всеки път, когато рефинсиранията се ускрояват или забавят повече от очакваното, възвръщаемостта за инвеститорите пада.

Ето защо повечето инвеститори са поставили висока премия за облигации, гарантирани с кредити, чиито шансове да се класират за Програмата за достъпно рефинансиране на жилища са най-малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още