IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Empire State Building се нареди сред "най-зелените" сгради в САЩ

Емблематичният нюйоркски небостъргач претърпя основен ремонт, след който значително е намалена консумацията на енергия

12:25 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Осъвременената Empire State Building вече е сред 10-те сгради с най-висока енергийна ефективност в САЩ.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Осъвременената Empire State Building вече е сред 10-те сгради с най-висока енергийна ефективност в САЩ. Снимка: Ройтерс

Собствениците на Empire State Building, които планират да излязат на борсата, се надяват да убедят инвеститорите и наемателите, че онова, което наистина има значение, се намира вътре в сградата.

Емблематичният за Ню Йорк небостъргач премина през сериозен ремонт, продължил три години, чиято цел беше да намали консумацията на енергия, да модернизира офисите и да привлече наематели, готови да преглътнат по-високите наеми.

Това е най-елитният проект от нарастващия брой реновации, които се превръщат в голям бизнес за промишлените конгломерати и компаниите за електрически услуги.

С остаряването на небостъргачите в Америка, особено в Ню Йорк, където близо половината от офис площите са построени преди 1945 г., фирми като Honeywell International Inc., Johnson Controls Inc., Siemens AG и United Technologies Corp. се надяват да спечелят от пазара, който се очаква да генерира годишни приходи от 16 млрд. долара до 2020 г. в сравнение с около 5 млрд. миналата година.

Производителят на системи за ефективност Johnson Controls, чийто договор с Empire State се оценява на около 20 млн. долара, твърди, че за всеки 1 млн. похарчени долара се създават по шест работни места. На тази база би могло да се изчисли, че секторът ще осигури почти 100 хил. работни места, което е значителен брой за строителната индустрия в САЩ, където безработицата продължава да е висока след жилищния срив и финансовата криза.

Със сигурност не всеки би могъл да си позволи десетките милиони долари, необходими за мащабен ремонт. Финансирането е оскъдно, а преди инвестициите да се изплатят, могат да минат години.

За онези обаче, които могат да съберат парите, реновацията би могла да увеличи наемите, да донесе по-дългосрочни договори за наем, да намали нивата на неусвоените площи и да привлече по-големи и по-висококачествени наематели.

Осъвременената Empire State Building е сред 10-те сгради с най-висока енергийна ефективност в САЩ. Ремонтът й включваше подмяна на осветлението и на вентилационните системи, както и подмяна и модернизация на бойлерите и охлаждащите устройства.

Наемателите могат да проверяват информация в интернет за консумацията си на енергия, благодарение на 25-те хил. сензора по стените, подаващи информация към централната система за управление. Системата разпознава кога има човек в помещението и кога да настройва температурата.

Empire State Building не е единствената сграда в Манхатън, претърпяла подобна реконструкция. Неотдавна Google Inc. закупи и ремонтира огромна сграда в Челси, а близо до Сентрал парк сър Норман Фостър изцяло обнови стара сграда от 1928 г.

JP Morgan реновира кулата си на Park Avenue от 60-те години и създаде редица удобства на служителите, включително градина за билки на 11-ия етаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още