IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният балон във Франция пред спукване

Експерти предупреждават за срив на цените с 40%

11:16 | 07.05.12 г.
Имотният балон във Франция пред спукване

Франция е изправена пред срив на сектора на имотите, подобен на този в англо-саксонския свят, който вероятно ще предизвика икономически шок в страната в момент, в който започва да се усеща ефектът от строгите мерки за икономии, пише вестник Telegraph.

"Това е гигантски балон и е изключително опасен, тъй като обхваща цялата страна", предупреждава Пиер Сабатие от консултантската компания PrimeView.

"Той достигна върховата си точка през лятото на 2011 г. Началото на спукването му е съпроводено с дух на недоверие и отричане, но има съмнение, че всички лостове, задвижващи пазара, изчезват", допълва той.

По данни на PrimeView цените на жилищата във Франция са скочили със 160% от 1998 г., докато доходите на домакинствата са нараснали с едва 35%. Париж вече изтласка Ню Йорк от третото място в класацията на най-скъпите градове в света с цени на жилищата от 18 хил. евро/ кв. м.

Бумът изглежда устоя на глобалните тенденции през миналата година, когато Южна Европа и САЩ бяха ударени от сривове в имотния сектор. Оттогава обаче настроението във Франция се помрачи.

"Няколко клиенти споделят, че смятат, че пазарът е достигнал върховата си точка и искат да излязат от него", споделя мениджър на хедж фонд от Франция.

От Standard & Poors вече излязоха с прогноза за корекция от 15%. Credit Agricole пък твърдят, че цените могат да паднат с 12% до края на следващата година, като след това очакват "плавен спад", който би могъл да продължи до 2015 г.

Според PrimeView намаляването на степента на задлъжнялост от страна на банките съвпада с настъпването на демографска криза, свързана със застаряването на населението. Хората на възраст под 58 г. са нетни купувачи на имоти, докато по-възрастните са нетни продавачи. Броят на купувачите ще се задържи на равнище от 33 млн. души, докато продавачите ще се увеличават с по 1,2 млн. души на всеки пет години в продължение на следващия четвърт век.

"Застаряването означава край на златния век на имотите. Този край може да не е толкова бърз, както в САЩ, тъй като френските домакинства имат по-малко проблеми с платежоспособността, но смятаме, че спад с 40% може би ще е неизбежен през следващите пет или 10 години", посочва Сабатие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още