IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотеките няма да падат агресивно през 2012 г.

През април пазарът се засилва, като тази тенденция ще продължи и през годината, смятат банкери

14:44 | 04.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по ипотеките няма да падат агресивно през 2012 г.

Засилваща се междубанкова конкуренция с акцент не само върху продуктите, но и прозрачността и допълнителните възможности, отговарящи на специфични нужди и очаквания на клиентите. С тези основни тенденции се характеризира ипотечният пазар от началото на годината, смята Огнян Павлов, началник управление Бизнес развитие и продажби на граждани в Емпорики Банк.

През 2011 г. ипотечният пазар отчете умерен ръст като обемът на жилищните кредити в банковата система нарасна с приблизително 51 млн. евро, или с  1,1%.

“Макар този ръст да е скромен на фона на големите обеми от предишните години, считам, че е успех за банковата система предвид условията на криза и заливаща ни негативна информация, увеличаващия се обем на провизии и топящите се портфейли”, коментира Павлов.

Той ще бъде един от лекторите на предстоящия Клуб Investor.bg, посветен на имотите, който ще се проведе на 10 май в х-л. „Хилтън“.

През първото тримесечие на 2012 г. се наблюдаваше леко намаление на ипотечните кредити в банковата система, като през април тенденцията се обръща и до края на годината очакваме резултати, подобни на тези през 2011 г., казват от Емпорики Банк.

Продуктите

През 2012 г. ще продължат да бъдат актуални ипотечните кредити с фиксирани лихвени периоди предвид несигурността на хората в условията на криза, смятат от банката.

“Считам, че през 2012 г. банковата система ще запази духa на новаторство и ще видим още интересни предложения, от което в крайна сметка печелят клиентите”, прогнозира Павлов.

На въпрос какви са тенденциите при лихвените проценти по ипотечните кредити той каза, че вероятно не се очакват значителни понижения.

Mеждубанковата конкуренция се изразява в подобряване на условията по кредитите, като един от компонентите е и лихвения процент, но честно казано не очаквам силно агресивни ходове в тази посока, тъй като все пак всички ще трябва да се съобразят с пазарните реалности, коментира той.

Покупка от ЧСИ

Най-лесният начин за получаване на ипотека при покупка на имот от частен съдия изпълнител (ЧСИ) е да бъде предоставен имот, различен от целта на сделката. Вторият имот служи да обезпечи кредита и по този начин всяка банка може да финансира такъв тип сделки, обясни Павлов.

Друг е въпросът, когато ипотекираният имот е този, който е обявен за публична продан. Тогава банките следва да се съобразят със следните предизвикателства:

1. Финансиращата банка трябва да преведе сумата за покупка на недвижимия имот по сметка на ЧСИ, преди купувачът да е станал собственик, т.е. не може да се учреди ипотека и реално кредитът е необезпечен;

2.  Съществува възможност за обжалване на постановлението на ЧСИ (документ, по силата на който купувачът на недвижимия имот се регламентира като собственик).

За улесняване на покупки от този тип е необходимо преразглеждане на законодателните актове, дейставщи в тази област.

“Считам, че ако се направи преглед върху съществуващата нормативна уредба и то през погледа на финансиращата институция, а в последствие се намери и вариант  за допълнителна сигурност  при този тип сделки, ще нарасне и възможността за увеличаване на обема им”, каза той.

Още информация относно Клуб Investor.bg и форма за регистрация може да на намерите тук

Дискусията се осъществява благодарение на подкрепата на Emporiki Bank Credit Agricole Group

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Лихвите по ипотеките няма да падат агресивно през 2012 г----------------------и кой ще вземе кредит Днес, ако знае че лихвите ще падат и Утре може да е още по-евтино ;)новина за алчни българи със заровени глави в пясъка - но "задните" части стърчат - и точно те ще бъдат поразени изненадата винаги поразява незащитените места--------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още