IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваната нова вълна от имоти под възбрана в САЩ така и не се случи

Кредиторите все повече осъзнават, че продажбите на цена, по-ниска от стойността на ипотеката може би са по-добра алтернатива за тях, коментира специлист

09:25 | 04.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Очакваната нова вълна от имоти под възбрана в САЩ така и не се случи

Броят на жилищата, навлизащи в процес на възбрана в САЩ, е нараснал с 8,1% през март спрямо февруари, показват данни на кредитора Processing Services, цитирани от CNBC.

В същото време обаче на годишна база жилищата, които навлизат в процедура по налагане на възбрана, намаляват с 30%.

Анализаторите очакваха цифрата да скочи рязко, непосредствено след като банките и щатските власти постигнаха извънсъдебно споразумение за 25 млрд. долара по скандала с механичната обработка на документи за възбрана.

Продажбите на имоти под възбрана са намалели рязко през март до най-ниското си равнище от над две години насам, показват още данните. Това също противоречи на прогнозите, но би могло да е индикация за забавяне в системата, докато банките се опитват да модифицират повече заеми.

Бавният темп на продажби на имоти под възбрана обаче задържа високи нивата на запасите на пазара, както и на заемите в процес на възбрана. Обемът им може да се свие още повече с ускоряването на късите продажби от страна на банките.

Късите продажби, при които банката позволява жилището да бъде продадено на цена, по-ниска от стойността на ипотеката, всъщност в момента изпреварват продажбите на жилища, собственост на банките, на много пазари, посочват от RealtyTrac.

През четвъртото тримесечие на миналата година късите продажби са нараснали с 15% на годишна база, докато продажбите на жилища, собственост на банките, са намалели с 12%.

Късите продажби изпреварват тези на притежаваните от банката жилища на няколко пазара, сред които са Лос Анджелис, Маями и Финикс. Джорджия, където запасите от възбрани нарастват, отчита скок на късите продажби от 113%.

Процесът, който по-рано се избягваше поради дългите процедури, вече набира скорост, след като Fannie Mae и Freddie Mac неотдавна обявиха нови правила, целящи да съкратят сроковете.

"Кредиторите все повече осъзнават, че късите продажби може да са по-добра алтернатива за тях от възбраните", отбелязва Дерън Блумкуист от RealtyTrac.

"Тази тенденция започна на пазарите с по-силно търсене и там, където запасите от лоши имоти се състоят най-вече от нови жилища (Финикс, Лос Анджелис, Лас Вегас), но изглежда тя се разпространява и на други пазари като Атланта и Детройт", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още