IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в индустриални имоти в Европа с по-слаб ръст през първото тримесечие

Ограничените запаси от първокласни имоти и натискът за ограничаване на дълговото финансиране са причина за по-слабата активност

18:59 | 03.05.12 г.
Инвестициите в индустриални имоти в Европа с по-слаб ръст през първото тримесечие

 

Годината започна слабо за пазарите на индустриални имоти в Европа след засилената активност през последното тримесечие на 2011 г., показват данни на Jones Lang LaSalle, цитиран от онлайн изданието Europe Real Estate.

Изключения са Германия и Полша, но резултатите там бяха подсилени след сделките за два логистични портфейла на  Prologis. В резултат обемът на инвестициите за първото тримесечие нараства с 12% спрямо същото тримесечие на миналата година в Германия и с 37% в Полша.

За Европа като цяло общият обем на инвестициите в индустриални активи през първото тримесечие на 2012 г. достига 1,5 млрд. евро, което е с 40% по-малко спрямо същия период на миналата година.

В сравнение със силното четвърто тримесечие на 2011 г. инвестициите от началото на годината до края на март са намалели почти наполовина, посочват експертите.

"По-слабата активност е резултат от липсата на възможности за инвестиции в първокласни имоти и продължаващия икономически натиск за ограничаване на дълговото финансиране", коментира Пени Хакинг от Jones Lang LaSalle.

"Все пак продължаваме да сме свидетели на засилено търсене от страна на все по-широка гама от инвеститори. Затова очакваме обемът на сделките за цялата 2012 г. да е съизмерим с този от 2011 г.," допълва тя.

Великобритания, Германия и Франция продължават да са най-активните пазари, като на тях се падат близо 1,2 млрд. евро, или 80%, от общите инвестиции в сегмента в Европа.

В Централна и Източна Европа и в Русия инвестициите в промишлени активи се забавят след силната 2011 г., като единствено в Полша активността при сделките е по-силна.

"За цялата 2012 г. очакваме по-слаби обеми на инвестициите в региона, въпреки че инвеститорите продължават активно да търсят възможности", посочва Хакинг.

На останалите пазари активността при инвестициите в индустриални имоти остава слаба. В Бенелюкс отчитат 85% спад на годишна база, докато в Скандинавските страни понижението е със 72.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още