IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов признак за понижаване на жилищните цени в Хонконг

Местните власти продадоха по-евтино от очакваното парцел в елитен квартал

16:14 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Нов признак за понижаване на жилищните цени в Хонконг

Правителството на Хонконг е продало парцел в един от най-елитните райони в града на цена, по-ниска от прогнозите на анализаторите, предаде Bloomberg.

Според агенцията новината е още едно доказателство за опасенията на строителите, че увеличеното предлагане на жилища и забавеният глобален икономически растеж биха могли да се отразят негативно на бизнеса.

Печелившата оферта за парцела е на стойност 1,67 млрд. хонконгски долара (215 млн. долара). Мястото с обща застрояема площ от 3 900 кв.м се очакваше да донесе 1,68 млрд. хонконгски долара според средната прогноза на петима анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Купувач на парцела в елитния квартал е хонконгската строителна фирма Tai Cheung Holdings Ltd. Получени са общо 10 оферти.

Според експерти спечелилият търга вероятно ще строи ниски сгради с апартаменти, като цените могат да надхвърлят 470 хил. хонконгски долара/кв. м до две-три години.

Новите апартаменти в района в момента се продават на цени между 370 и 430 хил. хонконгски долара/кв. м.

Люн Чун-ин, новоизбраният ръководител на изпълнителната власт, обещава да засили предлагането на жилища, за да овладее общественото недоволство срещу нарастващата пропаст между бедните и богатите в най-скъпото място за покупка на жилища в света. Цените на жилищата в Хонконг са скочили с над 78% от началото на 2009 г. благодарение на рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и недостатъчното предлагане на нови апартаменти.

"Очакванията на строителите и инвеститорите се промениха", обяснява Ринго Лам, директор на отдела за оценки в AG Wilkinson & Associates.

"Не мисля, че някой би могъл да очаква цените да нарастват с по 20-30% годишно, както беше през последните няколко години", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още