IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече офис сгради в Европа ще излизат от употреба

Голяма част от офисите са строени преди десетилетия и не отговарят на изискванията на наемателите и купувачите, както и на законодателството

14:14 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Все повече офис сгради в Европа ще излизат от употреба

През следващите 10 години офис сградите в Европа ще бъдат изправени пред все по-сериозен риск от обезценяване и излизане от употреба, прогнозират от Jones Lang LaSalle в нов доклад, цитиран от онлайн изданието Europe Real Estate.

Темпото на засилване на тенденцията на излизане от употреба, при която дадена сграда вече не е желана или годна за обитаване, ще се ускори заради все по-строгото законодателство за устойчивост, напредващите технологии на работното място и развиващите се изисквания на работодателите.

В резултат на това значителен обем офис сгради ще се обезценят и ще бъдат конвертирани в сгради с алтернативна употреба.

В Амстердам например общият обем на усвоените офиси с площ над 1 000 кв. м през миналата година възлиза на 160 хил. кв. м., като в същото време над 93 хил. кв. м офиси са били използвани като хотели или жилищни помещения.

В Бирмингам общият обем на усвоените офиси с площ над 1 000 кв. м. за миналата година е бил 31 хил. кв. м в сравнение с 50 хил. кв. м. с алтернативна употреба. Тази тенденция ще се засилва в бъдеще, прогнозират от Jones Lang LaSalle.

"Повечето офис сгради в Европа са стари. В Германия например 59% от запаса от офис площите на пазара датират от периода между 50-те и 90-те години на миналия век. Във Великобритания 22% от бизнес сградите са отпреди 1960 г., докато в Париж две трети от офис сградите са на над 20 години", посочват експертите.

"Старите сгради ще се нуждаят от още повече инвестиции и поддръжка, за да могат да са годни за целите, за които се използват. Това носи сериозен риск", допълва Бил Пейдж, който ръководи отдела на Jones Lang LaSalle за изследвания в офис сегмента за региона на Европа, Близкия изток и Африка.

"Офис сградите са сложни строителни проекти, чието изпълнение може да отнеме много години. Индустрията и изискванията на корпоративните наематели обаче се развиват с по-бързо темпо. Фирмите искат гъвкави сгради, които отговарят на променящите се стандарти за устойчивост и технологии; служителите искат приятна среда на работното място. Сградите, които не успеят да отговорят на законовите изисквания и не са подходящи или ще променят употребата си, или в краен случай ще бъдат разрушени", обяснява Пейдж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още