IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори не очакват особена промяна в жилищните цени през 2012 г.

На пазара се виждат положителни тенденции, въпреки че е възможен лек ценови спад, смятат от Orchid Developments

14:08 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститори не очакват особена промяна в жилищните цени през 2012 г.

Според някои прогнози цените на апартаментите в страната ще останат около сегашните нива през 2012 г., като е възможен лек спад. Това се посочва във финансовия отчет за 2011 г. на инвестиционната компания Orchid Developments Group Ltd, собственик на Grand Mall Varna.

От компанията коментират, че в края на 2011 г. на пазара се забелязват някои положителни тенденции. Сред тях се посочва повишеният брой в сделките с имоти – основно покупката на апартаменти и продажбата на активи, генериращи приход.

Наред с това е улеснен и достъпът до ипотечно кредитиране, въпреки че като цяло пазарът остава в затруднено положение вече за трета година.

Тези тенденции предоставят повод за известна надежда за участниците на пазара, макар и да не означават, че непременно секторът е започнал да се възстановява.

През 2011 г. и особено в края на годината спадът в цените на апартаментите варираше между 5 и 10% на годишна база.

Нямаше особени промени и в динамиката на пазара на търговски площи. Наемните нива останаха сравнително стабилни през втората половина. Активност по отношение на отдаване на площите все още има, въпреки че става със значително по-бавни темпове в сравнение с предишните години.

Предвид тези фактори на пазара от компанията смятат да продължават да задържат развитието на неразвитите имоти в портфолиото и плановете за разширяване на дейността, докато не бъдат забелязвани „ясни признаци на пазарно възстановяване“.

Orchid завърши 2011 г. с нетна загуба от 182 хил. евро в сравнение със загуба от 20 млн. евро година по-рано.

От компанията уточняват, че малкият размер на загубата се дължи на положителната преоценка на стойността на Grand Mall Varna, която се повишава с 3,3 млн. евро до близо 137 млн. евро. Това повишение е следствие основно на ръст в наемите на мола, които са индексирани на базата на индекса на потребителските цени в еврозоната.

Към края на 2011 г. Grand Mall Varna е бил със сключени договори за близо 82% от площите и ефективна заетост от 73%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още