IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Danske Bank: Френският пазар на имоти може да е следващият „балон“

Дори ЕЦБ да не вдигне лихвите скоро, ако фокусът се премести от пазара на имоти в Испания към Франция, кризата може да ескалира, предупреждава анализатор

14:18 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Danske Bank: Френският пазар на имоти може да е следващият „балон“

Френският пазар на недвижими имоти е следващият „балон“, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи лихвените проценти, предупреждават анализатори от Danske Bank, цитирани от CNBC

Цените на жилищата във Франция отбелязаха минимален спад по време на кризата и още през 2009 г. се върнаха към растеж, за да достигнат нов исторически връх през третото тримесечие на 2011 г.

От 2000 г. досега цените на имотите в страната са скочили със 121 процента, като в столицата Париж е регистриран най-бърз темп на ръст, посочва се в анализа.

"Виждаме признаци на балон на френския пазар на жилища и не бихме били изненадани да видим едно намаление на цените на жилищата във Франция от порядъка на 10-20 процента през следващите години", казва анализаторът на Danske Франк Оланд Хансен.

През последното тримесечие на миналата година цените на имотите в Париж се стабилизираха, а в останалата част на Франция отбелязаха лек спад.

„Големият въпрос е дали това е началото на по-голяма корекция на пазара. Има индикации, че вероятно е“, допълва Хансен.

По думите му сред признаците за низходяща корекция на пазара на имоти във Франция е резкият спад при търсенето на кредити за покупка на жилище.

Намаляват и издадените разрешения за строеж, както и се затягат стандартите за отпускане на кредити за сектора на имотите, допълва Хансен.

От 2008 г. насам рязко са се увеличили и провизиите на банките за проблемните кредити за домакинствата, въпреки че те са все още само 1,8% от всички заеми.

"Няма съмнение, че френският пазар на жилища в настоящия момент е уязвим от рязко покачване на лихвените проценти", посочва Хансен.

Той обаче не вярва ЕЦБ да повиши лихвените нива преди 2014 г.

Анализаторът обаче предупреждава, че ако фокусът се премести от пазара на имоти в Испания към Франция, кризата може да ескалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още