IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турското правителство се оглежда за чужди инвеститори в имоти

Готвят се законодателни промени, с които да се позволи на чужди купувачи да придобиват имоти в Турция

16:36 | 25.04.12 г.
<p>
	<em>Инвеститори от Близкия изток и бившите съветски републики се интересуват от възможностите в Истанбул. Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститори от Близкия изток и бившите съветски републики се интересуват от възможностите в Истанбул. Снимка: Ройтерс

Правителството в Турция, където местните купувачи не могат да си позволят луксозни жилища, поглежда към чужденците с надежда те да се възползват от натрупаните запаси, пише Wall Street Journal.

Кабинетът в Анкара е на път да предложи законодателни промени, които ще позволят на някои чуждестранни купувачи да придобиват имущество в Турция. Наблюдатели на бранша се надяват, че това ще предизвика засилено търсене от страна на чуждестранните инвеститори.

"Има силен интерес от страните от Близкия изток и бившите съветски републики към Турция, особено към имоти в Истанбул", коментира Халук Сур, член на борда на директорите на най-големия фонд за инвестиции в имоти в Турция по пазарна стойност Emlak Konut.

По изчисления на местната Асоциация на компаниите за инвестиции в недвижими имоти законовата промяна ще засили чуждестранните инвестиции в жилищни имоти в Турция средно до 5 млрд. долара годишно в сравнение с общи инвестиции в жилищния сектор в размер на 7,3 млрд. долара между 2005 и 2010 г.

Въпреки това инвестиционната среда в страната далеч не е идеална. Пазарът на имоти е труден за навлизане, защото е неликвиден, характеризира се с фрагментирана собственост и липса на институционални активи, твърдят от компанията за имотни услуги Jones Lang LaSalle.

Повечето турски строители и собственици се насочват към недвижимите имоти с цел да запазят семейното състояние от постоянните проблеми, предизвикани от високата инфлация, допълват от компанията. Те не ползват заемни средства, така че не са принудени да продават в трудни времена.

Въпреки че през 2011 г. Турция е привлякла чуждестранни инвестиции за 15,9 млрд. евро, обемът на чуждите инвестиции в имоти е едва 2 млрд. долара в сравнение с 2,5 млрд. долара година по-рано.

В същото време обаче страната изпитва проблеми, свързани с финансирането, поради трудната обстановка в еврозоната и световните икономики, посочва мениджърът Енгин Чубукчу от PricewaterhouseCoopers.

Друг проблем е, че цените са твърде високи. "Чуждестранните инвестиции в Турция намаляват, а сделките с недвижими имоти едва ли ще се засилят без местните продавачи да променят очакванията си", допълва Чубукчу.

"Инвеститорите могат да постигнат подобни нива на доходност от турски имоти - между 6 и 7%, както на много други места в Европа, но Турция е свързана с по-високи рискове поради факта, че е нововъзникваща икономика, така че сегашните нива на цените не са привлекателни", пояснява той.

Експертите предупреждават инвеститорите да са внимателни и да не навлизат на пазара без да го познават достатъчно добре. "Нужно е разбиране на законовата система и въздействието, което правилният местен партньор би могъл да окаже по отношение на евентуалния успех", посочва Зейнеп Фетвачи от Peakside.

Други обаче вярват, че ситуацията се променя. "По време на кризата инвеститорите можеха да намерят добри възможности в Европа, тъй като финансовата криза принуди продавачите да намалят цените, но те вече са оскъдни и сме свидетелни на много конкретни инвеститори, които се опитват да стъпят на турския пазар", казва Ченк Арсън, главен изпълнителен директор на турско-руската компания за строителство и инвестиции в бизнес имоти Ronesans Real Estate Investment.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още