IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приватизацията в Гърция тръгна с пълна пара

Очертава се ожесточена битка за газовия доставчик DEPA и "малкия Монако"

14:33 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Приватизацията в Гърция тръгна с пълна пара

Към изоставеното летище „Хеленикон“ край Атина, където е планиран да се построи т. нар. комплекс „малък Монако“, интерес са проявили 9 компании. Първата фаза от продажбата на имота беше приключена в средата на април.

Според приватизационната агенция строителството на терена, освен че ще създаде хиляди работни места, ще допринесе за увеличаването на брутния вътрешен продукт на Гърция с по 0,3% на година.

Тръгна и приватизацията на дейностите по събирането и обработката на отпадъците в различни региони на страната. По информация на електронното издание на в. Kathimerini, префектура Серес, най-голямата провинция в Гърция по площ и икономически показатели, е задействала процедурата за изграждането и експлоатацията на завод за преработка на боклука.

Местните власти предвиждат строителството да се осъществи чрез публично-частно партньорство, а примерът им вероятно ще бъде последван и от други гръцки провинции.

В по-напреднала фаза е процедурата за изграждането на завод за преработка на отпадъци в област Пелопонес. Преди дни бяха избрани петима кандидати, които да продължат участието си в търга.

Гърция откри и процедури за продажбата, отдаването под наем и управлението на имоти на островите, пристанища, пътища, цели държавни и общински компании, както и сгради. За пристанищните съоръжения гръцките власти директно се обърнаха към потенциални израелски и турски инвеститори.

Предвижда се дори отдаването под наем на сгради и други активи на полицията, а частни лица ще могат да си наемат полицаи като бодигардове срещу 30 евро на час. Срещу 40 евро ще може да се наема патрулка, а срещу от 200 до 1 500 евро на час – полицейски хеликоптер или морски патрул.

Гръцките министри предупредиха, че тези услуги ще могат да се ползват само за законна дейност. Според властите тази практика не е нова и се прилага във Франция, но само за спортни събития.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още