IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата в САЩ са скочили с 5,6% през март

Броят на жилищата, обявени за продажба, обаче отчита рязък спад

12:15 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Офертните цени на жилищата в САЩ са скочили с 5,6% през март

Средните офертни цени на жилищата в САЩ през март са скочили с 5,6% на годишна база и с 1% спрямо февруари, пише в доклад на консултантската компания Zelman & Associates, цитиран от The Wall Street Journal.

Повишението е отчетено на фона на резкия спад на броя на жилищата, обявени за продажба, спрямо същия период на миналата година. Въпреки че броят им нараства с 1,5% в сравнение с февруари, той остава с 21,5% под миналогодишните нива.

Обикновено запасите от жилища, обявени за продажба, нарастват през пролетта, а 1,8-те млн. обяви през март са второто поредно повишение за тази година.

За последните 27 години средното повишение на обявите за продажба през март е било с 1,8% спрямо февруари, сочат резултати от проучване на компанията.

В сравнение с февруари спад на запасите има в близо половината от 30-те американски градове, следени от Realtor.com, като най-голямо е понижението във Финикс (-6,4%), Сиатъл (-4,8%) и Орландо (-4,2%).

Най-много са се увеличили запасите на североизток - във Вашингтон е отчетен ръст от 9,5%, следван от Филаделфия с 8,1% и Бостън със 7,4%.

Спрямо същия период на миналата година обаче запасите от жилища на американския пазар  отчитат рязък спад в почти всички от 145-те пазара, които следи Realtor.com. Само в два - Филаделфия и Хартфорт, има годишно увеличение.

Средните цени на предлагане нарастват или са без промяна на годишна база на повечето пазари, като най-големи са скоковете във Финикс (23%), Маями (22%) и Вашингтон (17%). На месечна база най-силно е повишението в Сан Франциско (6,1%), Сиатъл (5%) и Вашингтон (4,1%).

Списъкът на градовете с най-силно понижение на цените на годишна база се оглавява от Чикаго (9,5%), Ориндж Каунти в щата Калифорния (5,4%) и Лос Анджелис (3%).

Спрямо февруари цените нарастват във всички градове с изключение на Минеаполис, където е отчетен спад с 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още