IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принуждават длъжници в Ирландия да отдават под наем проблемни имоти

Агенцията за управление на активи в Ирландия иска да увеличи приходите си от проблемните имоти, докато търси купувачи

11:04 | 13.04.12 г.
Принуждават длъжници в Ирландия да отдават под наем проблемни имоти

 

Ирландската национална агенция за управление на активи (NAMA) превръща длъжници в собственици на жилища, отдавани под наем, в опит да си възвърне 32-та милиона евро, които плати за ипотеки за бизнес имоти, предаде Bloomberg.

Агенцията, която беше създадена за да прочисти банките от проблемните заеми за сектора на имотите, принуждава длъжниците да намерят наематели за 4 хил. празни апартаменти, наследство от времето на срива на пазара, заради който страната получи международен спасителен заем за 67,5 млрд. евро през 2010 г.

NAMA, която иска да изплати дълговете си до 2020 г., е съсредоточила усилията си върху увеличаване на приходите от проблемните имоти, докато търси купувачи за тях.

Активите са закупени при оценки от ноември 2009 г., а оттогава цените продължават да падат.

В същото време наемите в Ирландия нарастват заради липсата на ипотечно финансиране, което потиска сделките с жилища и кара все повече хора да наемат имоти в една държава, където по традиция трима от четирима души имат или са имали собствен дом.

През миналата година цените на жилищата в Ирландия са се понижили с 18%, докато наемите в някои от големите градове са нараснали, сочат данни на най-големия сайт за жилищни имоти в страната Daft.ie.

Средната цена на жилище на пазара възлиза на 176 хил. евро към първото тримесечие в сравнение с 366 хил. евро в средата на 2007 г., когато беше пикът на жилищния бум.

Между 1995 и 2005 г.  цените нараснаха повече от четири пъти до средно 303 247 евро, като наредиха Ирландия на първо място по темп на растеж сред 18-те държави, изследвани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

По цена на кв. м в онзи период Дъблин бе по-скъп от Лондон, Цюрих и Париж.

За десетте години до 2005 г. бяха построени 553 хил. къщи в страната с население от 4 млн. души. Много от тях в момента са празни. Около 15% от жилищата в Ирландия са били необитавани през 2011 г.

През януари броят на свободните имоти под наем в Дъблин достигна най-ниското си равнище от  юли 2008 г., а средните наеми в града се повишиха с 0,3% до 1 057 евро за четвъртото тримесечие на 2011 г. на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още