IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилското правителство стимулира пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки

Правителството има нужда от този пазар, ако иска да осъществи плановете си да построи 2 млн. жилища за семейства с ниски доходи до 2014 г.

15:37 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилското правителство стимулира пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки

Петте поредни понижения на основната лихва в Бразилия и използването на 1,4 млрд. долара от различни фондове за компенсиране на работниците и служителите за закупуване на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, вдъхват живот на пазара на жилищни кредити в страната на фона на опитите на правителството да се справи с недостига на 6,3 млн. домове, пише Bloomberg.

Плановете на централната банка да понижи основната лихва до 9% през тази година ще стимулират инвеститорското търсене на високодоходни ценни книжа, обезпечени с ипотеки, и ще засилят ролята на частния пазар, посочва най-големият емитент в страната Brazilian Finance & Real Estate SA.

Правителството има нужда този пазар, който в момента осигурява едва 2% от ипотечното финансиране, да се разшири, ако иска да осъществи плановете си да построи 2 млн. жилища за семейства с ниски доходи до 2014 г.

От 1964 г. насам, когато правителството въведе изискване банките да използват част от депозитите за отпускане на жилищни кредити, пазарът на ипотеки в Бразилия се е разраснал до 115 млрд. долара. Около 60% от финансирането идва от депозити със субсидирана лихва, определяна от държавата.

Когато базата на субсидираните спестявания се изчерпи, ще е необходимо участието на чуждестранните инвеститори, които в момента почти не съществуват, за да се оформи частен ипотечен пазар, способен да посрещне нуждите на разрастващата се средна класа в страната, коментира Брандън Кид, главен инвестиционен диркетор на инвестиционната компания Centaurus Realty Group в Сао Пауло.  

В Бразилия делът на ипотечното финансиране възлиза на 4,7% от БВП в сравнение с 67% в САЩ. Правителството иска да увеличи този дял до 10% към 2014 г.

От асоциацията на компаниите за ипотеки и депозити Abecip прогнозират, че базата на спестовните депозити може да се изчерпи още към края на 2013 г. Според Moody's Investors Service това може да се случи до края на 2014 г.

Дългосрочното финансиране в Бразилия е оскъдно поради високите лихви и периоди на инфлация в миналото, които насочват предпочитанията на инвеститорите към краткосрочните държавни облигации.

Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още