IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти с 23% спад за първото тримесечие

Спадът се дължи най-вече на натиска върху кредитните институции да ограничат финансирането за сектора

11:49 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти с 23% спад за първото тримесечие

Обемът на преките транзакции в сектора на бизнес имотите в глобален план е регистрирал годишен спад от 23% до 75 млрд. долара през първото тримесечие на годината, показват предварителни данни на Jones Lang LaSalle (JLL).

Компанията обаче е ревизирала нагоре данните за последните три месеца на миналата година. Директните транзакции са възлизали на 112 млрд. долара, като активността на инвеститорите за периода е била най-висока от второто тримесечие на 2008 г.

За цялата 2011 г. инвестициите в бизнес имоти в световен мащаб са възлизали на 418 млрд. долара.

На всички основни пазари на бизнес имоти е регистрирано по-спокойно начало на годината. Липсвали са и значими сделки, което също се е отразило негативно на общия обем на транзакциите, посочват експертите.

Спадът обаче се дължи най-вече на натиска върху кредитните институции да ограничат финансирането за сектора на имотите, допълват от компанията.

Подобрило се е настроението на инвеститорите в бизнес имоти в САЩ. Обемът на транзакциите през първото тримесечие е отбелязал ръст от 16% заради подобряването на икономическите показатели на страната, показват още данните.

Обемът на транзакциите в Канада и Мексико е нараснал с над 50%, но се наблюдава забавяне на сделките с бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още експертите.

В доклада на компанията пише, че фундаментите на пазара на бизнес имоти остават стабилни, въпреки икономическите сътресения.

Анализаторите прогнозират, че обемът на транзакциите през настоящата година ще остане приблизително същия като този от миналата година – около 400 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още