IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката около IPO-то на "Емпайър Стейт Билдинг" се пренесе и на данъчен терен

Назрява вражда между малки инвеститори и фамилията Малкин около данъците, възникващи от предстоящото листване на емблематичния небостъргач

13:52 | 10.04.12 г.
Битката около IPO-то на "Емпайър Стейт Билдинг" се пренесе и на данъчен терен

Битката около предложеното първично публично предлагане (IPO) на "Емпайър Стейт Билдинг" се измести на ново поле: вражда между малки инвеститори и фамилията Малкин около данъците, възникващи от предстоящото листване на емблематичния небостъргач, пише Wall Street Journal.

Размерът на данъците от IPO-то би могъл да "изяде" и малкото пари, които 2800-те инвеститори биха получили първоначално от продажбата, сочат документи, подадени в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Не така ще стоят нещата обаче за фамилията Малкин, която контролира сградата и води IPO-то. Те ще могат да отчислят част от данъка си и да си върнат около 83 млн. долара за други данъчни задължения, показват документите.

Проблемът с данъците е поредната критика от страна на инвеститорите в "Емпайър Стейт Билдин", свързани с предложеното IPO. Някои от тях държат дялове в сградата още от 1961 г., когато тя бе придобита от Хари Хелмсли и дядото на Малкин - Лоурънс Уайн.

Във Върховния съд в Ню Йорк вече има заведени пет дела, целящи да блокират продажбата и съдържащи обвинения, че тя не е справедлива и равноправна за всички заинтересовани лица.

Планът трябва да бъде одобрен от собствениците на 80% от акциите в сградата, в която има близо 2800 инвеститори. Все още няма насрочена дата за гласуването. Семейство Малкин контролира правото на глас за около 8% от книжата, а делът на Хелмсли е съсредоточен основно в отделно партньорство, което не е част от това гласуване.

Според някои проблемите с данъчните разходи са толкова сериозни, че собствениците или ще отхвърлят предложената продажба, или ще принудят Малкин да пренапишат документите по IPO-то в частта за данъците.

Предложеното IPO все още не е насрочено, но се очаква да се случи след месеци. Новата компания, която ще носи името Empire State Realty Trust Inc., ще включва още 17 имота в Ню Йорк и Кънектикът и ще бъде тръст за инвестиции в недвижими имоти на стойност над 4 млрд. долара. Само "Емпайър Стейт Билдинг" се оценява на 2,52 млрд. долара.

Най-голям дял в тръста (на стойност около 1 млрд. долара) ще получи фондация с идеална цел на името на Леона и Хари Хелмсли. Тръстът няма да бъде облаган с данъци, защото е с благотворителна цел.

Фамилията Малкин ще получи втория по големина дял, оценяван на 642 млн. долара.

Данъците върху капиталовата печалба ще паднат върху хиляди инвеститори, тъй като стойността на "Емпайър Стейт Билдинг" е нараснала няколко пъти за последните 50 години.

Според предложената структура 2800-те собственици първоначално трябва да поемат по-голямата част от дела си в новото дружество в акции, като има ограничение за не повече от 15% в брой. Инвеститорите трябва да чакат шест месеца, преди да могат да продават акции.

Данъчните им задължения върху капиталовата печалба на федерално и местно ниво обаче могат да настъпят много по-бързо. Те биха могли да възлязат на 24 до 35% от печалбата, като при някои процентът може да е и още по-голям.

Новото публично дружество, начело с г-н Малкин, също ще може да отлага евентуални бъдещи продажби на акции ако реши, че има опасност книжата да наводнят пазара и да повлияят отрицателно върху цената им.

Инвеститорите ще имат право да продадат половината от акциите си шест месеца след IPO-то, но Малкин могат да им забранят да пласират останалите за период от до 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още