IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания с най-висок ръст от 21 месеца

Жилищата на Острова едва ли обаче ще достигнат предкризисните си нива в рамките на следващите четири години, коментират анализатори

10:50 | 10.04.12 г.
Цените на жилищата във Великобритания с най-висок ръст от 21 месеца

Индексът на цените на жилищата във Великобритания през март е достигнал най-високото си равнище от 21 месеца насам, предаде Bloomberg, като цитира данни на Кралския институт на сертифицираните оценители на недвижими имоти (RICS).

Показателят се е повишил с 3 пункта спрямо февруари до -10, което е най-високата му стойност от юни 2010 г.. Все пак той остава под 0, т.е. през миналия месец повечето оценители са станали свидетели на спадове, а не на повишения на цените.

Според експерти оживлението се дължи основно на изтичането на двугодишния период, в който британските купувачи на първо жилище можеха да се възползват от освобождаване от държавен налог при покупката на имот на стойност под 250 000 паунда. Този период приключи на 24 март.

В същото време индексът на института, който измерва очакванията за цените през следващите три месеца, през март е паднал до -2 спрямо 0 през февруари. Показателят, измерващ очакванията за следващата година пък, е намалял до 9 от 11, след като през февруари за първи път от 21 месеца насам  той се повиши до ниво над 0.

Изследване на Центъра за икономически и бизнес изследвания показва, че цените на жилищата във Великобритания едва ли ще достигнат нивата си отпреди рецесията през идните четири години. Документът, цитиран от вестник Independent, посочва, че цените ще продължат да вървят нагоре бавно - с по около 0,8% годишно.

Според друго проучване на Lloyds TBS, цитирано от вестник Telegraph, броят на градовете с ръст на продажбите във Великобритания е намалял наполовина през 2011 г., достигайки най-ниското си равнище от пика на финансовата криза насам.

Едва 40% от 500-те града, изследвани от компанията в Англия и Уелс, отчитат повишение на продажбите на жилища през миналата година, което е най-ниският дял от пазара от срива през 2008 г., когато продажбите паднаха във всички градове на Великобритания.

Като цяло през 2011 г. са извършени 630 389 продажби на жилища или с 4% по-малко в сравнение с 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още