IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Франция са нараснали с над 4% през 2011 г.

Експерти обаче очакват влошаване на пазара на имоти в страната

16:05 | 05.04.12 г.
Цените на жилищата във Франция са нараснали с над 4% през 2011 г.

Цените на жилищата във Франция са нараснали с 4,3% през 2011 г., показват данни на Националния институт за статистически и икономически проучвания, цитирани от онлайн изданието Global Property Guide.

С отчитането на инфлацията повишението на цените е било 1,8%, показват още данните.

Париж продължава да отчита силни резултати, като на годишна база цените на апартаментите там са нараснали с 14,8% (12% в реално изражение) до 8 390 евро/кв. м към края на 2011 г.

Експерти обаче очакват тежки дни за жилищния пазар в страната. От Credit Agricole прогнозират, че през 2012 г. цените на имотите в национален план ще паднат с 5-6%, а продажбите ще се свият с 8%.

Прогнозите им се потвърждават от забавянето на темпа на растеж на цените през последното тримесечие на миналата година. Това се дължи отчасти на оттеглянето на икономическите стимули, с които Франция реагира на финансовата криза в еврозоната.

В същото време рискът от рецесия в еврозоната се увеличава, а предстоящите президентски избори в страната през април и май също правят купувачите по-предпазливи.

Ипотечният пазар на Франция е един от най-големите в Европейския съюз. Между 2004 и 2007 г. общият размер на оставащите задължения по жилищни кредити е нараствал средно с по 14% годишно. За последните 10 години ипотечният пазар отбеляза огромен ръст – от 22% от БВП през 2000 г. до 43,7% от БВП през 2011 г.

Над 80% от всички жилища във Франция, обитавани от собствениците си, са закупени с ипотеки, а над 80% от всички жилищни кредити са с фиксирана лихва. Поради този факт се смята, че жилищният пазар на страната е по-малко застрашен от резки скокове и спадове.

През 2011 г. ипотечният пазар на Франция се е увеличил с 5,86%, но през втората половина темпото на растеж се е забавило. Банките вече са по-стриктни след приемането на критериите Базел III, които изискват общите оставащи задължения да не надхвърлят приходите на кредитополучателя повече от шест пъти.

Освен това нараства и тенденцията банките, особено тези от тях, които са инвестирали в  гръцки дълг, по-трудно да отпускат заеми на чуждестранни инвеститори и да затварят вратите си за хора, които нямат постоянно жителство в страната.

Развитието на пазара на наеми във Франция се ограничава от определени мерки за контрол. Първоначалните наеми могат да се определят свободно, но могат да бъдат променяни само веднъж годишно, и то с не повече от индекса на наемите на статистическия институт на страната.

Между 2000 г. и 2011 г. цените на апартаментите във Франция са нараснали със 144,44% (184% в Париж), което е много повече от индекса на наемите в страната, който за същия период се е повишил едва с 32%. Това доведе до незадоволителни нива на доходност, особено в Париж, където доходността в момента варира между 3,26% и 3,85%.

През 2011 г. индексът на наемите бе повишен едва с 2,11%.

Наемите в Париж са сравнително стабилни на средно равнище от 22,40 евро/кв. м. В същото време наемите в най-големите регионални градове като Бордо, Лил, Марсилия, и други са едва наполовината на тези в Париж.

Данъчните реформи в страната вероятно ще окажат натиск върху жилищния пазар през 2012 г. Предвижда се повишение на ДДС за поддръжка и ремонт на жилища от 5,5% до 7% и намаляване до 15% на данъчните кредити за инсталация на оборудване, целящо да подобри енергийната ефективност на жилищата.

Освен това от 2012 г. схемата за нулева лихва по заеми ще бъде достъпна единствено за купувачите на първо жилище, и то ако е ново, както и за наемателите на социални жилища, които искат да станат собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 05.04.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още