IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата "на едро" в САЩ стават все по-популярни сред инвеститорите

В момента доходността от отдаването под наем на закупени проблемни жилища е около три пъти по-висока от тази на 10-годишните ДЦК

08:21 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищата "на едро" в САЩ стават все по-популярни сред инвеститорите

В същото време в активите на банките "отлежават" близо 650 хил. имоти, а още 710 хил. са в процес по налагане на възбрана. Всички тези пазарни индикации работят в полза на купуването на имоти в пакети и представляват атрактивна възможност за инвеститорите с достатъчно пари в брой и предпочитания към финансиране на места, които им позволяват да заобиколят все по-затягащия се процес по одобрение на ипотеки.

Най-големите собственици на лоши активи са спонсорираните от държавата ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac. Двете компании държат близо 180 хил. имоти под възбрана.

През февруари Федералната агенция за жилищно финансиране обяви, че започва пилотна програма, която ще пусне за продажба 2 500 от жилищата на Fannie Mae на стойност 320 млн. долара.

Сред кандидат-купувачите, които могат да подават оферти до средата на април са Ahmerst Securities Group, която търгува с ценни книжа, гарантирани с ипотеки, компанията за управление на хедж фондове Paulson & Co, инвеститорите с частен капитал Colony Capital LLC и фонд, управляван от Люис Раниери - един от създателите на ценните книжа, гарантирани с ипотеки.

През март Bank of America обяви, че ще тества своя собствена пилотна програма, която ще позволи на близо 1 000 собственици на жилища в Ню Йорк, Невада и Аризона, изправени пред опасността от възбрана, да останат в тях и да плащат наем. Те могат да продължат да ги обитават за срок до три години, като плащат наем на пазарни или под пазарните цени, който ще е по-нисък от ипотечните им вноски.

Много икономисти и експерти с нетърпение очакват да видят резултатите от тези програми, като предполагат, че инвеститорите биха могли да помогнат на цените да се стабилизрат на редица пазари.

В същото време обаче мащабното превръщане на имоти под възбрана в жилища под наем е свързано и с някои предизвикателства, особено проблемът как да се постигне ефективното им управление.

Експерти прогнозират, че на големите пазари в САЩ ще се появяват все повече фирми за управление на имоти. Те очакват също цените на наемите да достигнат пикови равнища към края на тази или началото на следващата година с навлизането на още имоти, отдавани под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още