IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ли втора фаза на срив на американския жилищен пазар?

Появяват се признаци за ускоряване на възбраните, което ще натежи върху цените и ще попречи на възстановяването

11:13 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Предстои ли втора фаза на срив на американския жилищен пазар?

Пет години след началото на най-дълбоката жилищна криза в САЩ от 30-те години на миналия век насам много американци се надяват, че краят й най-сетне се задава, пише Ройтерс.

Продажбите на жилища в по-голямата част на страната се засилват, спадът на цените се забавя, а опитите на кредиторите да изземат имоти от своите затруднени финансово клиенти намаляха с над една трета през 2011 г., достигайки най-ниското си равнище от четири години.

Сега обаче като че ли предстои болезнената втора фаза от срива: много собственици са изправени пред опасността да загубят жилищата си заради ускоряването на възбраните от страна на банките.

"Отново сме в позицията, в която бяхме преди две години. Бих заложил, че 2012 г. ще е още по-силна година що се отнася до възбраните в сравнение с 2010 г.", коментира Марк Зайфърт, изпълнителен директор на организацията за юридическа помощ Empowering & Strengthening Ohio's People.

Скандалът с механичната обработка на документи за възбрана през 2010 г. накара банките временно да преустановят процеса в изчакване на споразумение. Пет големи банки в крайна сметка се договориха извънсъдебно с 49 американски щата през февруари.

Признаците за ускорено темпо на обработката на възбрани се проявяват, което според жилищни експерти ще натежи върху цените на жилищата и ще попречи на стабилното възстановяване.

В началото на март компанията за обслужване на ипотеки Lender Processing Services обяви, че броят на стартиралите процеси по налагане на възбрани е скочил с 28% през януари.

От RealtyTrac пък отчитат, че макар възбраните да са паднали леко в национален мащаб през февруари на месечна и на годишна база, те все пак са се увеличили в 21 щата. Особено рязък скок на възбраните се е наблюдавал в Тампа (64%), Чикаго (43%), Маями (53%) и други градове.

Една от големите разлики в сравнение с ранните години на жилищната криза, когато американците се опариха от ипотечните кредити с високи лихви, за които банките не искаха никаква първоначална вноска или доказани доходи, е че днес проблемът засяга най-вече американци с обикновени ипотеки, които не могат да ги изплащат заради трудната икономическа обстановка.

Пострадалите са хора от средната класа в предградията и градовете, които имат нормални ипотеки за период от 30 години с разумни лихви, но са безработни или не работят достатъчно. Въпреки че безработицата в САЩ е намаляла до 8,3% от 10-процентния си пик през октомври 2009 г., близо 13 млн. американци продължават да са без работа, което означава, че за мнозина е трудно да покриват вноските по ипотеките си.

По данни на компанията за недвижими имоти Zillow Inc повече от един от всеки четирима собственици на жилища в САЩ дължи повече пари за жилището си, отколкото то е струвало към четвъртото тримесечие на 2011 г.

Компанията също прогнозира активността при налагането на възбрани да се засили през тази година, което в комбинация с излишните запаси от непродадени жилища, собственост на банките, ще доведе до 3,7% спад на цените в национален мащаб.

Очакванията на експертите са жилищният пазар в САЩ да удари дъното през 2013 г. и да остане там до 2016 г.

Редица неправителствени организации засилват призивите си към Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ да позволи на държавните ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac да намаляват главницата по заемите на собственици на имоти, които дължат повече, отколкото струват жилищата им в момента.

Републиканците и агенцията са против тази мярка, защото според тях тя представлява "морална заплаха" – собственици, които нямат нужда от помощ ще се опитат да се възползват и също ще кандидатстват за намаляване на ипотеките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още