IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ отчита засилен интерес към ипотечните кредити в левове

Тенденцията се дължи на нестабилността на еврозоната и опасенията около единната европейска валута

12:47 | 05.04.12 г. 1
ПИБ отчита засилен интерес към ипотечните кредити в левове

Засилен интерес към ипотечните кредити в левове отчитат от Първа инвестиционна банка (ПИБ).

От една страна това е провокирано от нестабилността на еврозоната и опасенията около единната европейска валута, обясни Милка Тодорова, директор „Банкиране на дребно“ във финансовата институция. От друга страна по-добре е финансирането на сделка с имот да е в същата валута, в каквато са доходите на кредитополучателите, каза Тодорова.

По-големият интерес към ипотечните кредити в левове се е отразил и върху лихвите по тях. В момента лихвите по левовите заеми са по-изгодни от тези по евровите, посочи още експертът.

От банката отчитат, че лихвите по ипотечните кредити продължават да намаляват и вече са по-ниски от предкризисните им нива. Подобна тенденция се отчита и при цените на жилищата. 

Данни на финансовата институция, базирани на националната статистика, показват, че през последното тримесечие на 2011 г. средната пазарна цена на жилищата в България е била 887 лева за кв. м срещу 901 лева през третото тримесечие на миналата година и 946 лева година по-рано.

Пикът на жилищните цени е бил през третото тримесечие на 2008 г., показват още данните на банката. Тогава средната пазарна цена на жилищата в страната е достигала 1 418 лева за кв м.

Милка Тодорова обясни, че се обмисля създаването на ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия период на изплащането. Засега банката предлага кредит с фиксирана лихва за седем години.

За Investor.bg Илона Станева, директор „Маркетинг реклама и връзки с обществеността“ в банката обясни, че резултатите от проучванията показват, че по-склонни да приемат ипотечен продукт с фиксирана лихва за целия период на изплащане са по-консервативните потребители на банкови услуги, тези над 40-45 години.

По думите й по-младите потенциални кредитополучатели предпочитат заеми с фиксиран лихвен процент за определен период от време, защото са с нагласата, че лихвите ще продължат да падат. Ако процентът е фиксиран клиентите се опасяват, че при евентуално понижение на лихвите в бъдеще ще бъдат ощетени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
И с основание се притесняват, че лихвите в бъдеще драстично ще паднат ! Лихви от 1 % , ще се задържат дълго време въпреки инфлацията, който иска да печели нека сам си изкарва високи проценти доходност на парите.Ще се наложи да се работи за да се постига доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още