IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разреши на Commerzbank да преструктурира Eurohypo

В замяна банката няма право на никакви придобивания през следващите две години

12:49 | 03.04.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Подкрепяната от държавата германска банка Commerzbank получи одобрението на Европейския съюз (ЕС) да преструктурира поделението си за кредитиране за сектора на имотите Eurohypo, предаде онлайн изданието PropertyEU.info.

Все още обаче не са посочени конкретни срокове, в рамките на които това да се случи, допълват от компанията.

Първоначално Commerzbank имаше срок до 2014 г. да продаде Eurohypo като условие да получи държавни спасителни заеми за 18 млрд. евро по време на финансовата криза. Банката обаче срещна трудности в опитите си да намери купувач за губещото звено, което бе един от най-активните кредитори в сектора на имотите в Европа.

Като още едно условие за одобрението на новия план за преструктуриране Европейската комисия (ЕК) забрани на Commerzbank да извършва каквито и да било придобивания до края на март 2014 г.

"Разпускането на Eurohypo и удължаването на забраната за придобивания са адекватно заместващо решение на варианта за продажба на поделението", заяви еврокомисарят за конкуренцията Хоакин Алмуния.

От Commerzbank пък коментираха условията на ЕС като "предизвикателни, но приемливи".

Като част от новия план за преструктуриране ще бъдат отделени дейностите на Eurohypo, които не са основни, включително част от поделението за бизнес имоти. Commerzbank няма да има право да вписва нов бизнес с имоти за над 5 млрд. долара годишно до края на 2015 г.

Освен това банката трябва да намали баланса си до 600 млрд. евро до края на 2012 г. и да поддържа това ниво до края на 2014 г.

Към края на миналата година балансът на банката възлиза на 662 млрд. евро.

Eurohypo беше създадена, след като Deutsche Bank, Commerzbank и Dresdner Bank сляха поделенията си за ипотечно кредитиране преди 10 години. През 2005 г. Commerzbank изкупи дяловете на конкурентите си в дружеството за 4,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още