IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Арестуваха шефовете на най-голямата строителна компания в Хонконг заради корупция

Засилват се опасенията около наследствеността на високите постове в строителния бранш в Хонконг

12:20 | 03.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Арестуваха шефовете на най-голямата строителна компания в Хонконг заради корупция

Братята милиардери, които управляват най-голямата строителна компания в Хонконг, са били арестувани за корупция, предаде Bloomberg.

Томас и Реймънд Куок са били задържани на 29 март по подозрения за даване на подкупи, след което са били освободени.

Арестът им е във връзка с разследване за злоупотреби, посочиха властите, без да разкриват повече подробности. От компанията пък заявиха, че двамата братя са се завърнали на работа в дружеството и задържането им няма да засегне нормалното функциониране на бизнеса.

Братята поеха контрола над Sun Hung Kai Properties Ltd. през миналата година, като наследиха майка си, която на свой ред измести от поста по-големия им брат Уолтър Куок през 2008 г.

Разследването е сигнал, че ръководството на Sun Hung Kai може да бъде сменено за трети пореден път в рамките на по-малко от четири години. Това още повече засилва опасенията около наследствеността при високите постове на хонконгските строителни фирми, управлявани от патриарси на преклонна възраст.

"Липсата на планиране при наследяването на постовете е проблем сред големите строители тук", коментира Били Мак, преподавател по финанси в Хонконгския баптистки университет.

"Въпреки че ежедневните дейности няма да бъдат засегнати от евентуалното отстраняване на човека на върха, за важните решения на дадена фирма често са нужни хора от семейството, акционери, които го контролират. Това е негативната страна на строгия контрол", допълва той.

Томас и Реймънд Куок и майка им Куон Сиу-хин държат 13,6 млрд. долара от 42,9-процентния си дял в дружеството. Те и Уолтър Куок са четиримата членове на семейството в 16-членния борд на директорите на Sun Hung Kai.

Уолтър Куок стана президент на фирмата през 1990 г. след смъртта на баща си Куок Так Сън, който бе един от съоснователите на компанията през 1963 г.

Арестът на Томас и Реймънд породи възможност Уолтър отново да се завърне начело на компанията, която е строител на най-високия небостъргач в Хонконг. Уолтър Куок бе остранен от семейния тръст, контролиращ втората по големина компания за имоти в света, през 2010 г.

Някои от най-големите строителни компании в Хонконг, като Sun Hung Kai, Henderson Land, Cheung Kong Holdings Ltd., Hang Lung Properties и Sino Land Co., се контролират от фамилиите, които са ги основали.

Ли Шау-ки, вторият най-богат човек в Хонконг, който продължава да е изпълнителен президент на Henderson Land на 84-годишна възраст, никога не е говорил публично за плановете си кой ще го наследи в компанията. Двамата му синове Питър и Мартин Ли са вицепрезиденти.

Ли Ка-шин, 83-годишният президент на Cheung Kong и най-богатият човек в Хонконг, обяви в края на март, че няма планове да се пенсионира и е "много здрав". В интервю за Forbes миналия месец Ли посочи, че е "уверен, че компанията му ще продължи да работи гладко и нормално" под ръководството на сина му Виктор Ли, който в момента е вицепрезидент и управляващ директор на дружеството.

Рони Чан, който е президент на Hang Lung, откакто баща му и основател на компанията Чан Цън-шъ почина преди 20 години, е на 62 г., докато Робърт Нгъ, шеф на Sino Land и син на покойния основател на дружеството, е на 59 г. Нито един от тях не е говорил публично за планове да се пенсионира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още