IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как испанските банки станаха агенти по недвижими имоти

Финансовите институции бързат да се отърват от имотите в балансите си, като ги предлагат на ниски цени и при преференциално ипотечно кредитиране

10:37 | 03.04.12 г. 1
Как испанските банки станаха агенти по недвижими имоти

Банките в Испания се опитват да се отърват от имоти за милиарди евро, останали им от фалирали строителни предприемачи. Финансовите институции предлагат жилищата на изключително ниски цени и финансират сделките при промоционални ипотечни условия.

Пример за такива сделки е призрачното градче Сесена край Мадрид. Очевидец разказва дори за опашки пред офиса на продавача, заради които той не е успял да купи апартамента, който е искал.

Парадоксално или не тези сцени са доказателство за отчаяната слабост на пазара на имоти в Испания след срива от 2008 г., отбелязва Ройтерс.

Конкретно за интереса към Сесена основен „виновник“ е банка Santander. Финансовата институция предлага двустайни апартаменти от сателитното градче за 65 хил. евро и 100% финансиране на сделката с ипотека при преференциални условия, по-ниски от пазарните лихви и срок 40 години.

Резултатите от проучване на Ройтерс показват, че банките предлагат лихви по стандартните им ипотеки от порядъка на 2-4,5 процентни пункта над Euribor. За сделки с имоти, предлагани от самата банка, лихвите са от порядъка на 0,45-1,5 процентни пункта плюс Euribor.

Подобни имоти преди кризата на жилищния пазар в Испания се продаваха двойно по-скъпо, а банките финансираха до 80% от стойността на сделката, припомня агенцията.

Самите строители също предлагат на сайтовете си жилища с огромни отстъпки от цените, но според експерти до сделките се стига не толкова заради ниските цени, колкото заради ниските разходи по ипотеките.

Ето така банките в Испания се превърнаха в основни играчи на пазара на имоти, а дребните продавачи издъхват на фона на тяхната конкуренция.

„Празен апартамент в баланса на една банка е проблем. Продаден апартамент и клиент на банката, който изплаща ипотека, вече е бизнес“, коментира Хорхе Перез-Курто Менендез от Colliers International.

Финансовите институции в Испания имат огромни експозиции към сектора на имотите и в последните месеци се активизираха на пазара под натиска на правителството, което настоява за засилване на капиталовата им адекватност.

Бъдещето на някои банки в страната, като например Bankia, дори е под въпрос заради експозициите им към сектора на имотите. Конкретно Bankia, която беше създадена след обединението на 7 малки спестовни каси през миналата година, трябва да отпише около 3,4 млрд. евро, което е 11 пъти повече от чистата й печалба за миналата година.

Сделките с жилища в Испания обаче продължават да намаляват. През 2011 г. активността на жилищния пазар в страната е била наполовина по-слаба в сравнение с 2007 г., а през януари т. г. продажбите регистрираха спад от 28% на годишна база.

Испания обаче става все по-привлекателна за големи инвеститори, които са склонни да купуват „на едро“. Появиха се слухове например, че Santander преговаря с Morgan Stanley и джойнт венчър на Goldman Sachs и Cerberus за продажбата на имотни активи на стойност 3,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"Финансовите институции в Испания имат огромни експозиции към сектора на имотите и в последните месеци се активизираха на пазара под натиска на правителството, което настоява за засилване на капиталовата им адекватност."Е, банките у нас са с висока капиталова адекватност и ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още