IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman Sachs залага на жилищния пазар

Стабилизирането на фундаментите му създава атрактивни инвестиционни възможности, посочват от банката

19:38 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Goldman Sachs Group Inc., която оцеля по време на ипотечната криза като заложи, че цената на недвижимите имоти ще се понижи, сега набира средства за нов фонд, който ще изкупува ипотечни облигации, съобщава Bloomberg.

Фондът (Housing Recovery Fund), който се очаква да заработи от 1 април ще е фокусиран върху облигации, които не са гарантирани от правителството и за момента нямат инвестиционен рейтинг.

„Стабилизирането на фундаментите на жилищния пазар създава атрактивни инвестиционни възможности“, се посочва в писмо на банката от март.

„Много от предпоставките за стабилизирането на жилищния пазар вече са налице, включително рекордно достъпните цени, по-добрият баланс между предлагане и търсене, както и подновеният интерес към недвижимите имоти като цяло", се казва още в писмото.

Goldman Sachs Asset Management се присъединява към фондовия мениджър Кайл Бас и Metacapital Management LP в търсенето на капитал за нови ипотечни фондове. Те следват компании, включително Cerberus Capital Management LP, CQS U.K. LLP и Canyon Partners LLC, които през 2011 г. стартираха подобни инвестиционни инструменти.

От началото на годината цените на възлизащия на 1,1 трлн. долара пазар на негарантирани от правителството ипотечни облигации започнаха да се повишават, след като дълговата криза в еврозната беше овладяна, а Федералният резерв (Фед) успя да продаде негарантирани ипотечни облигации за 19 млрд. долара – знак, че търсенето се възстановява.

Тези ипотечни облигации, които не са гарантирани от спонсорираните от правителството Fannie Mae и Freddie Mac включват така наречените ипотеки с опция за коригиране на лихвата (Option Adjustable Rate Mortgage, ARM) и Alt-A ARM (тяхна разновидност), издадени по време на ипотечния бум, който достигна своя пик през 2006 г. В последствие стойността на тези облигации се понижи поради спада на цените на жилищата и рекордния брой просрочени ипотеки.

През миналата седмица типичната цена за повечето ARM се повиши до 57 цента за долар от номиналната им стойност, от 49 цента за долар в края на ноември, отбелязвайки ръст от 16%, разкриват данни на Barclays Plc. Цената на Alt-A ARM се е повишила до 52 цента за долар от 48 цента за долар през декември.

ARM позволяват на притежателите си да плащат по-малко от лихвата, която дължат като увеличават балансите си, докато Alt-A ипотеките са били предоставяни на кредитополучатели, които не са декларирали доходи.

През 2009 г. цената им падна съответно до 33 и 35 цента за долар.

През 2010 г. Goldman Sachs плати 550 млн. долара като част от съдебно споразумение с щатската комисия за надзор на търговията с ценни книжа, която обвини банката, че през 2007 г. е подвела инвеститори, които са закупили структурирани ипотечни облигации. Това е най-голямата сума, плащана за уреждане на съдебен спор в историята на Уолстрийт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още