IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

А. Ридър: Пазарът на имоти в България има потенциал за високодоходни възможности

Повечето инвеститори обаче остават фокусирани върху Полша и Чехия, като дори за тях е трудно да се осигури финансиране

12:35 | 30.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андреас Ридър. <em>Снимка: CBRE</em></p>

Андреас Ридър. Снимка: CBRE

Пазарът на имоти в България, наред с някои други в региона, също крие потенциал за инвестиционни възможности с висока доходност. Това е мнението на Андреас Ридър, председател на борда на директорите на консултантската компания CBRE за Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Международните инвеститори трябва да разширят своя инвестиционен фокус отвъд най-развитите пазари в региона като Полша и Чехия, смятат той.

Потенциал имат също и страни като България, Унгария, Румъния, Хръватска и Сърбия, каза той по време на инвестиционен брифинг, посветен на пазара в ЦИЕ, който се проведе в Лондон по-рано тази седмица, пише PropertyEU.

„Молят личен фаворит в момента е Унгария“, коментира Ридър. Той смята, че международните медии са били свръхкритични към политиката на унгарския премиер Виктор Орбан.

„Сърбия също има много възможности, за които никой не е помислил. Същото важи и за Румъния и България и за хърватската столица Загреб”.

Въпреки това международните инвеститори все още остават почти изцяло концентрирани върху Полша и Чехия – най-силните икономики в региона. Двете страни представляват над 80% от общия обем от 6 млрд. евро, инвестиран в ЦИЕ през 2011 г., ако не се смята пазара в Русия.

Според Мартин Ербе от германската кредитна институция Helaba дори на тези два основни пазара главният проблем остава ограниченото кредитиране за инвестиции и развитие на нови проекти. За инвестициите извън тях пък е дори още по-трудно да си осигури банково финансиране.

„Почти е невъзможно да се получи финансиране за развитие (на проекти) във Варшава или Чехия, така че колко ли трудно, ако не невъзможно, би било да се получи финансиране в Загреб или Сърбия. Докато имате много добри възможности на установените пазари, защо ви трябва да поглеждате към другите пазари“, пита се той?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
mikewolf
преди 12 години
:):):):) В момента най високи са лихвите в Намибия. цената на колибите е космическа. Можеш да се насочиш към продажба на имоти в Намибия като най подготвен от всички тук. :)))))А ако говорим сериозно - Аргумента Англичаните, ирландците,французите, гърците, евреите,руснаците и т.н.е отдавна неработещ. И скороняма да проработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 12
avramcho
преди 12 години
А. Ридър: Пазарът на имоти в България има потенциал за високодоходни възможности------------------------;) ;)при 900 МЛРД евро рефинансиране от страна на ЕЦБ към Търговските банки...... няма нищо по-нормално от това-ръст на имотите и то ръст ТАМ - където лихвите са по-високи от еврозоната !Парите търсят висока възвращаемост , т.е. отиват там-където им е гарантирана по-високата печалба - така че от всичко изписано и изговорено следва да се извади само логичното.........другото е за неподготвените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още