IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече кредитори в САЩ опрощават дългове по жилищни ипотеки

Намаляване на главницата правят само частните кредитори в страната, но не и тези с държавно участие

14:26 | 29.03.12 г.
Все повече кредитори в САЩ опрощават дългове по жилищни ипотеки

Частните собственици на ипотеки в забава предлагат все повече планове за изплащане, включващи опрощаване на дълговете, показват данни на Американската служба за валутен контрол, цитирани от Bloomberg.

През четвъртото тримесечие намаляване на главницата е одобрено за 8,5% от общо 116 153 ипотеки в забава, получили трайни модификации. Делът им нараства спрямо 8,1% през третото тримесечие.

Опрощаване на дълга фигурира в 16% от заемите от частни инвеститори, 25% при банките и нула при управляваните от държавата фирми.

Кредиторите отчаяно се опитват да намерят начин да намалят загубите си, след като в края на миналата година в забава или в процес на възбрана са били 12,1% от всички ипотеки в страната.

От 2006 г. насам близо 5 млн. собственици на жилища в САЩ са загубили имотите си поради възбрана или други принудителни действия, сочат данни на RealtyTrac Inc.

Контролираните от държавата ипотечни дружества Fannie Mae и Freddie Mac пък не практикуват намаляване на главницата, тъй като това би струвало на финансираните от данъкоплатците фирми почти 100 млрд. долара, твърди изпълняващият длъжността директор на Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ Едуардо Демарко.

Вместо това, Freddie Mac и Fannie Mae предлагат отлагане на плащанията по главницата, като подобни мерки са предложени за 20% от заемите на първата компания и 26% за втората. При частните инвеститори този дял е 30%, а при банките – 29%.

В същото време броят на трайните модификации е намалял с 44% през четвъртото тримесечие на годишна база и със 16% спрямо предходния тримесечен период.

Броят на жилищата, отнети принудително чрез възбрана, се е увеличил с 22% до 116 060, а броят на късите продажби, при които кредиторите се съгласяват да продадат даден имот на цена, по-ниска от оставащият дълг по имота, се е увеличил с 29% на годишна основа до 63 257 бр.

Докладът на Службата за валутен контрол покрива общо 31,4 млн. първи по ред ипотеки с оставащи вноски за 5,4 трлн. долара или 60% от всички подобни ипотеки в САЩ към 31 декември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още