IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълно възстановяване на пазара на имоти в САЩ най-рано през 2015

Дори този срок може да се окаже прекалено оптимистичен ако икономиката на САЩ се върне обратно към рецесия

14:30 | 29.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед от Ню Йорк. Снимка: Krzysztof Urbanowicz. <em>Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Изглед от Ню Йорк. Снимка: Krzysztof Urbanowicz. Лиценз: Creative Commons

Има две новини за пазара на имоти в САЩ, едната добра, другата – лоша. Нека първо започнем с добрата: пазарът успя да намери пътя обратно от ръба на бездната и в момента е на около една трета от нормалното си състояние преди балона, пише сп. „Тайм“.

Лошата новина обаче е, че ще му е необходимо до края на 2015 г., за да се възстанови напълно, като този процес би могъл да отнеме дори още повече ако икономиката се влоши отново.

По данни на сайта за имоти Trulia пазарът в САЩ започна да показва признаци на възстановяване от изнемощялото състояние, в което бе по време на рецесията.

Джед Колко, старши икономист на сайта, базира данните си на комбинация от новите проекти в страната, продажбите на съществуващи жилища и нивото на просрочени ипотеки и възбрани.

Според него новите жилищни проекти са добър показател за доверието на инвеститорите и строителите в сегмента, докато продажбите на жилища и възбраните предоставят илюстрация за финансовата стабилност и доверието на потребителите.

Индексът на сайта, базиран на тези данни, показва, че пазарът се намира на ниво 34% по-високо в сравнение с най-ниската си точка и в сравнение с 16% преди година.

Това определено показва движение в правилната посока, но ако възстановяването продължи със същите темпове пазарът няма да достигне 100% (т.е. пълно възстановяване) преди края на 2015 г., пише изданието.

По думите на Колко важно е да се има предвид, че „новото нормално“ ниво на пазара, когато то настъпи може да не изглежда както пазара преди балона. Например делът на жилищна собственост вероятно няма да се върне изцяло на предишните нива. Това се дължи както на повишената предпазливост на потребителите, така и на демографски фактори. Повече потребители може да изберат да живеят под наем, вместо да купят.

Наред с това някои регулаторни промени и цените на газта може да направят по-големите имоти в някои райони по-малко привлекателни в сравнение с преди.

Според него ако темповете на икономическо възстановяване се ускорят, това ще доведе и до по-голямо търсене на жилища и следователно ще ускори и стабилизацията на пазара на имоти. От друга страна ако европейската криза или някой друг фактор тласне САЩ отново към рецесия, прогнозите за 2015 г. може да се окажат прекалено оптимистични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aidriell
преди 12 години
Добре ще е и нашите панелни инвеститори и цимент брокери да слушат какво им говорят.Още повече че в България всичко се движи с закъснение и това дето удари Сащ сега едва е стигнало до италия ,португалия ,испания Гърция първа замина но така най рано по груби сметки 2020 г България ще има търсене отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още