IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият управител на Хонконг започва борба с високите цени на жилищата

Люн Чун-ин ще има нужда от по-широка обществена подкрепа, за да изкара пълния си мандат

08:15 | 28.03.12 г.
Новият управител на Хонконг започва борба с високите цени на жилищата

Люн Чун-ин, новоизбраният управител на Хонконг, разполага с необходимите познания в сектора на имотите и политическата воля да се справи с високите цени на жилищата в града, посочват представители на компанията Citic Securities, цитирани от онлайн изданието Finance Asia.

"Вероятно въпросът с достъпните жилища за хората от средната класа и социално слабите ще е един от приоритетите му", споделя анализаторът от Citic Ейдриън Нган.

Малко след като спечели изборите в неделя, 57-годишният Люн писа на стената си във Facebook, че ще работи по проблемите с неравностойните доходи, високата инфлация и скъпите имоти, които създават все по-сериозно недоволство сред населението на града.

Люн едва ли е най-харесваният от хората кандидат - той по-скоро е по-малкото зло и със сигурност ще му се наложи да спечели по-голяма обществена подкрепа ако иска да изкара пълния си мандат до края на 2017 г.

В опит да си изгради образ на човек от народа в блога си той се описва като обикновен син на полицай и дори твърди, че като 11-годишен е продавал изкуствени цветя с майка си, за да допълва семейния бюджет.

Основният му опонент Хенри Тан е пълна негова противоположност. Той е богат наследник на шанхайска текстилна фамилия, а луксозното му имение в Хонконг доведе до падението му, след като се появиха твърдения, че незаконно е построил под него огромна винарска изба.

Едва ли е изненадващо, че имотите са толкова чувствителна тема в Хонконг. През изминалите няколко десетилетия секторът играе основополагаща роля в икономиката на града, както като дял от брутния вътрешен продукт (БВП), така и за държавните приходи.

Но докато имотните активи генерират сериозни блага за големите строителни фирми и по-богатите хонконгци, все още има десетки хиляди души, живеещи в кибритени кутийки. Нарастващите цени на жилищата превърнаха Хонконг в един от най-скъпите градове в света, както и в едно от местата, където пропастта между бедните и богатите е изключително голяма.

За разлика от предшествениците си Люн е добре запознат с пазара на имоти в Хонконг. През 1993 г. той основава своя собствена фирма за оценки на недвижими имоти и е бивш председател на местния Кралски институт на лицензираните оценители на имоти. Бил е и съветник по поземлените реформи на няколко местни правителства.

Въпреки че все още е рано да се каже дали Люн ще промени радикално сега действащите държавни политики, той вероятно ще се постарае да подобри икономическата структура и конкурентоспособността на Хонконг, прогнозира Нган.

"В момента Хонконг зависи твърде много от имотния сектор. Между 50 и 60% от държавните приходи се генерират от продажбата на земя, а ипотеките са основен бизнес в банковия сектор, който е другият икономически стълб”, посочва експертът.

Все пак той признава, че положението няма да се промени бързо. На този етап почти няма сектор, който да е готов да замести имотите като основен двигател на местната икономика.

В същото време Люн вероятно ще бъде изправен пред предизвикателството да спечели и строителните фирми в Хонконг. Строителният магнат Ли Ка-шин открито заяви подкрепата си за Тан и отказа да я снеме, дори и след като Китай обяви, че застава зад Люн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още