IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в Москва все по-горещи заради строителни ограничения

Част от строителните компании се пренасочват към средния жилищен сегмент, където сделките "на зелено" им предоставят достатъчно финансиране

17:46 | 27.03.12 г.
Цените на луксозните жилища в Москва все по-горещи заради строителни ограничения

Студът все още е сковал Москва, но цените на апартаментите в руската столица стават все по-горещи на фона на строителните ограничения в руската столица.

В резултат цените на елитните апартаменти бяха изтласкани нагоре и ръстът им се подкрепя от засиленото търсене от страна на по-заможните купувачи, пише онлайн изданието The Moscow Times.

Натиск върху луксозния сегмент на пазара оказва забраната за строителство в центъра на града, въведена през май 2011 г. Кметът Сергей Собиянин временно преустанови издаването на разрешителни за строеж и нареди вече издадените разрешителни да бъдат преразгледани.

“Това решение ограничи възможностите за възвръщаемост от бизнес имоти и пренасочи част от строителите към средния жилищен сегмент", посочва Андрей Постников, регионален директор за Русия в Jones Lang LaSalle.

Наложените ограничения обаче доведоха и до намаляване на предлагането на луксозни апартаменти, което на свой ред се отрази на цените.

В тази ситуация строителите се насочват към купувачи от средната класа, изграждайки големи комплекси в райони извън центъра. Средният сегмент е доста силен и ще продължи да бъде пазар на продавачите, твърди Постников.

В същото време оптимизмът на бъдещите купувачи расте. "Ако през миналата година за хората все още беше трудно да планират ипотека или други заеми, клиентите в момента са по-уверени за бъдещето", коментира Леонид Капров, директор на отдела за бизнес управление и продажби на жилища в Hals-Development.

Постников прогнозира, че през 2012 г. ще се запази интересът на строителите към жилищния пазар, особено като се има предвид, че апартаментите се продават още преди да са построени, което предоставя на инвеститорите предварително финансиране и минимизира нуждите им от кредитиране.

Knight Frank очаква увеличение на цените на елитните жилищни имоти в Москва от 10 до 20% през тази година поради липсата на предлагане.

Капров от Hals-Development пък е на мнение, че цените както на луксозните, така и на жилищата за средната класа, ще нарастват плавно в рамките на ръста на инфлацията и едва ли ще се повишат с повече от 12% до края на настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още