IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нужни са 200 млрд. паунда за инвестиции в жилища за даване под наем на Острова

Разликата между търсенето и предлагането на жилища под наем във Великобритания в момента е на най-високото си равнище от април 2009 г.

17:14 | 27.03.12 г.
Нужни са 200 млрд. паунда за инвестиции в жилища за даване под наем на Острова

През следващите пет години Великобритания ще има нужда от инвестиции в жилища, които да се отдават под наем, за близо 200 млрд. паунда, тъй като все повече от гражданите на страната са лишени то възможността да притежават собствен дом.

Това са изчислили компаниите Savills Plc и Rightmove Plc, цитирани от Bloomberg.

Частните собственици, които в момента държат почти всички имоти, отдавани под наем на Острова, извън тези, притежавани от държавата, вероятно ще осигурят 25% от необходимите жилища, посочва се в анализа. Това на свой ред означава, че ще са нужни повече средства от инвестиционни фондове.

Институционалните инвеститори притежават около 5,5 млн. апартамента в САЩ, показват данни на CBRE. За сравнение, във Великобритания институционалните инвеститори почти не притежават имоти за отдаване под наем.

Според анализатори причината за това е непривлекателната доходност от британските имоти под наем.
Все пак на Острова има известни признаци за подобрение благодарение на нарастващите наеми и спада на цените на жилищата.

Сривът в жилищния сектор на Великобритания повиши броя на наемателите заради затегнатото кредитиране и изискванията за по-голяма първоначална вноска от страна на банките. Това на свой ред доведе до спад на цените и намали броя на инвеститорите в имоти с цел отдаване под наем, които предизвикаха строителния бум.

Според доклада финансирането на проекти с цел отдаване под наем вероятно ще осигури едва 50 млрд. паунда от необходимите за покриването на търсенето на пазара.

От Savills прогнозират 20% ръст на наемите във Великобритания през следващите пет години, включително 3% през тази година. През миналата година 4,8-те млн. частни жилища под наем в страната са донесли на собствениците си приходи за 48 млрд. паунда, като тази сума се очаква да нарасне до 70 млрд. паунда до 2016 г.

Компанията очаква 23% ръст на броя на частните жилища под наем, което означава още 1,1 млн. жилища. Строителите във Великобритания трябва да се насочат към сгради, които да привлекат институционални инвеститори, допълват експертите.

Разликата между търсенето и предлагането на жилища под наем в страната в момента е на най-високото си равнище от април 2009 г. насам.

Средният наем в Лондон е скочил със 7,2%, сочат данни на Rightmove. Най-високи са нивата му в Кенсингтън и Челси, където за апартамент с две спални той възлиза на 48 230 паунда годишно. Най-ниските нива от 4560 паунда годишно са в Блайнай Гуент в южен Уелс.

По данни на Savills, Rightmove и Oxford Economics жителите на Лондон харчат около 53% от доходите си за наем в сравнение с 35% в Югоизточна Англия, която е втора в класацията по този показател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още