IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съкращенията на Wall Street удариха пазара на офиси в Манхатън

Основна роля за предотвратяване на по-сериозен спад имат разрастващите се технологични и медийни компании

11:26 | 23.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Съкращенията на Wall Street удариха пазара на офиси в Манхатън

Темпът на наемане на офиси в Манхатън е на път да отбележи най-ниското си равнище от почти три години насам заради съкращенията на Wall Street, показват предварителните данни за пазара от първото тримесечие на компанията за недвижими имоти Studley Inc., цитирани от Bloomberg.

Според прогнозите за трите месеца до края на март ще бъдат сключени договори за наем на около 530 хил. кв. м офис площи, което ще е най-слабият резултат от второто тримесечие на 2009 г., когато бяха реализирани 420 хил. кв. м.

Финансовите компании в Ню Йорк започнаха да отлагат решенията си за наемане на офис площи още през август миналата година заради опасенията, че дълговата криза в Европа ще се пренесе и в САЩ, както и че регулаторните реформи в страната могат да свият бизнеса им.

От юни миналата година насам глобалните банки и финансови фирми са обявили планове за съкращаване на над 15 хил. работни места, показват изчисления на Bloomberg.

Основна роля за предотвратяване на по-сериозен спад на пазара имат разрастващите се технологични и медийни компании.

Според Мичъл Стайър, главен изпълнителен директор на Studley, има нарастващо търсене от страна на компании като Google Inc., която купи сграда в Манхатън през 2010 г. Технологичният гигант вече обитава около 550 хил. кв. м от нея и постепенно усвоява и останалата част с изтичането на договорите на останалите наематели.

Фирмите от творческата индустрия, включително комуникациите, бизнес услугите, модата, рекламата, информационните технологии и образованието, също са сред най-активните наематели на офис площи от 2007 г., докато в периода между 2000 г. и 2006 г. основен двигател на пазара на наеми в Ню Йорк беше финансовата индустрия.

Свободните офис площи на пазара в Манхатън, включително офисите, които ще бъдат освободени през следващите 12 месеца, се очаква да бъдат 10,8% за първото тримесечие в сравнение с 11,1% през четвъртото тримесечие на 2011 г. и 12,2% през първите три месеца на миналата година.

Средните цени на предлагане на наемите ще останат почти без промяна спрямо предходното тримесечие на равнище от 538 долара/кв. м, прогнозират още от компанията.

Очаква се търсенето да се засили през второто тримесечие на годината с оглед на положителните икономически тенденции в САЩ, които ще окуражат компаниите да сключват големи договори за наеми, прогнозира Брус Мозлър от Cushman & Wakefield Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още