IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските строители създават фондове за имоти

Събирането на пари от частния сектор им открива възможности, но това е избор, направен заради липсата на друг, коментира специалист

08:58 | 22.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските строители създават фондове за имоти

Китайските строителни компании създават фондове за имоти, за да диверсифицират източниците си на приходи, след като държавните мерки за „охлаждане“ на сектора доведоха до недостиг на средства, предаде Bloomberg.

Базираната в Шанхай компания Fosun International Ltd., която работи в сферата на имотите, търговията, минната индустрия и фармацията, събира пари за втората фаза на фонд за имоти, след като получи 3,7 млрд. юана (585 млн. долара) за първата.

Държавната строителна фирма Sino-Ocean Land Holdings Ltd. също планира през тази година да стартира фонд за сливания и придобивания на стойност 1 млрд. юана.

China Overseas Land & Investment Ltd., най-голямата китайска строителна компания, листвана в Хонконг, обяви миналия месец, че създава фонд за имоти за 500 млн. долара с ICBC International Holdings Ltd. и холандската APG, за да инвестира в ново строителство на жилищни имоти в Китай.

"Събирането на пари от частния сектор отваря възможности за строителите, но това е избор, направен заради липсата на друг избор", коментира Албърт Лау, ръководител за Китай и управляващ директор на Savills Plc, който припомня за трудностите, пред които са изправени строителите при получаването на банкови кредити и емитирането на облигации.

През третото тримесечие на миналата година ликвидността на китайските строители достигна най-ниското си равнище от 2008 г. Фирмите са натрупали огромни дългове към небанкови кредитори, чийто падеж настъпва през тази и следващата година.

В същото време цените на жилищата в Китай регистрираха най-лошите си резултати от година насам през февруари.

Експертите обаче предричат трудности за китайските компании в начинанието. "Почти всички искат да основат фонд, но за китайските строители е трудно, тъй като им липсва управленски опит", допълва Албърт Лау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още