IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Wall Street се включва в надпреварата за жилища "на килограм" в САЩ

Според Goldman Sachs годишната доходност от инвестиция в имот под наем за САЩ е средно около 6,3%

14:25 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
И Wall Street се включва в надпреварата за жилища "на килограм" в САЩ

Едни от най-големите имена на Wall Street се канят да станат собственици на жилищата на затънали във финансови затруднения американци, като наддават за пакети от имоти под възбрана, продавани от Fannie Mae, предаде Wall Street Journal.

Идеята е новите собственици първоначално да отдават жилищата под наем, вместо да ги препродават, и по този начин евентуално да подпомогнат възстановяването на жилищния пазар, като намалят броя на запасите от имоти.

Фактът, че най-големите на Wall Street проявяват интерес, предполага, че те очакват сериозни печалби от жилищния сектор в бъдеще.

Пакетните продажби обаче си имат своята цена. Докато сегашният подход да се продават жилища едно по едно си има своите по-високи разходи и понякога е неефективен метод, продажбата на пакети на големи инвеститори може да накара Fannie Mae да им предложи големи отстъпки.

Чисто в доларово изражение продажбата ще е малка за стандартите на Wall Street. Тя обаче би могла да даде насоки за това дали инвеститорите са готови да плащат достатъчно високи цени, за да накарат държавните ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac и банките да направят повече сделки за продажба на жилища „на едро" в бъдеще.

В момента банките, които продават по традиционния начин чрез обяви, получават над 90 цента за долар от цената, която искат, твърдят анализатори от бранша. Ето защо има вероятност те да не проявят интерес към пакетните продажби, ако това ги принуди да свалят цените сериозно.

В планираната продажба са включени 2 500 жилища, разделени на 8 регионални пула, вариращи от 572 имота в Атланта до 99 имота в Чикаго. Общата им пазарна стойност възлиза на 320 млн. долара.

Сделката с Fannie изисква инвеститорите да отдадат жилищата под наем и да не ги пускат на пазара в продължение на няколко години.

Една от причините, поради които инвеститорите се замислят за покупка на голям брой еднофамилни жилища и отдаването им под наем, е, че това би могло да им донесе висока възвръщаемост спрямо други инвестиции в момента.

Според икономистите от Goldman Sachs годишната доходност от инвестиция в имот под наем за САЩ е средно около 6,3%, но би могла и да надхвърли 8% в градовете, които пострадаха много от жилищния бум. В същото време ипотечните облигации имат средна доходност от малко над 3%, а корпоративните облигации с инвестиционен клас носят около 3,5%.

Оферти за обявената продажба се приемат до средата на април, като се очаква първит сделки да бъдат приключени до края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още